WSJ: Το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα είναι σχεδόν βέβαιο

Οι επόμενες ημέρες θα καταστήσουν σαφές αν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική να παραμείνει η Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Με αυτόν τον κατηγορηματικό και κοφτό τρόπο, ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, αναλύει το πραγματικό διακύβευμα των συνομιλιών.

«Μετά τη σπατάλη δύο μηνών, ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται τελικά να έχει δεχθεί ότι η εκστρατεία του για λευκές επιταγές ήταν μάταιη. Τόσο η Μέρκελ, όσο και οι ηγέτες της Ευρωζώνης του εξήγησαν και πάλι πως η ζώνη είναι μια ένωση 19 κρατών που διέπεται από κανόνες. Αυτοί οι κανόνες ορίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να λάβει ενίσχυση, εάν δεν συμφωνεί με τους όρους και η πιο σημαντική προϋπόθεση είναι ότι θα πρέπει να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της ικανότητάς της να λαμβάνει χρηματοδότηση από τις αγορές», αναφέρει στον πρόλογο του άρθρου του.

Επίσης, ο Μάριο Ντράγκι επισημαίνει τακτικά πως η Ευρωζώνη δεν μπορεί να λειτουργεί στη βάση των μόνιμων πιστωτών και των μόνιμων οφειλετών, επομένως κάθε χώρα πρέπει να προσπαθήσει να σταθεί στα δικά της πόδια. Από την άλλη, όμως, αναφέρει ο Νίξον, ο Τσίπρας λέει πως το πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε. «Μόνο που ο στόχος του προγράμματος δεν ήταν να εγγυηθεί στους Έλληνες ένα ορισμένο βιοτικό επίπεδο, αλλά να αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές. Υπό αυτή την έννοια το πρόγραμμα πέτυχε, από τη στιγμή που η Ελλάδα κατάφερε να εκδώσει ομόλογα και να επιστρέψει στις αγορές. Μετά, όμως, ήρθε η πολιτική κρίση που πυροδότησε ο Τσίπρας και καταστράφηκε η εμπιστοσύνη».

Το ζητούμενο πλέον είναι η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Και έχει μόλις λίγες ημέρες για να πείσει τους εταίρους και να αποδεσμευτούν κεφάλαια προς την Αθήνα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Βαρουφάκης για τη Siemens: Πλήρης αποκατάσταση της οικονομικής και ηθικής ζημιάς

Σε 2 άξονες η έρευνα για το θάνατο του Γιακουμάκη

Reuters: Οι Έλληνες “σήκωσαν” 7,8 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ