Bloomberg: Πως θα μπορούσε να συμβεί το Grexit

Τα σενάρια της επόμενης ημέρας για την Ελλάδα αναλύει το πρακτορείο Bloomberg σε άρθρο του με τίτλο «Μια ζοφερή θολούρα: Πως θα μπορούσε να συμβεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ».

Συγκεκριμένα τα σενάρια που αναφέρει το πρακτορείο είναι:

Σενάριο Α – Η αποφυγή του Grexit

Ο Τσίπρας υποχωρεί στις απαιτήσεις των δανειστών. Αντιμέτωπος με τις επιλογές ή της εξόδου από τη ζώνη του ευρώ ή της εφαρμογής της λιτότητας σε αντάλλαγμα για δάνεια, ο Τσίπρας επιλέγει το ρευστό. Η ΕΚΤ διατηρεί τη στήριξή της στο οικονομικό σύστημα. Ενώ η βοήθεια ρέει, οι ημέρες της κυβέρνησης είναι μετρημένες καθώς οι περισσότεροι  υποστηρικτές της προχωρούν σε ανταρσία. Ένας νέος συνασπισμός σχηματίζεται και με τη στήριξη από φιλοευρωπαϊκά κόμματα της αντιπολίτευσης ο Τσίπρας παραμένει στην εξουσία ή διεξάγονται εκλογές.

Η παρουσία της Ελλάδας στο ευρώ τελικά διασφαλίζεται καθώς τα νέα δάνεια χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και τα ταμεία της χώρας αποκαθίστανται.

Σενάριο Β – Hotel California

Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει δηλώσει ότι η συμμετοχή στη ζώνη του ευρώ θυμίζει τους στίχους του τραγουδιού των Eagles από το 1967. «You can check out any time you like, but you can never leave». Δηλαδή μπορείς να αποχωρήσεις όποτε θέλεις αλλά δεν μπορείς ποτέ να φύγεις.

Αυτή η αλυσίδα των γεγονότων μπορεί να ακολουθήσει αν ο Τσίπρας αποτύχει να πετύχει έναν συμβιβασμό. Παραμένει το αδιέξοδο με τα δάνεια διάσωσης. Θα απαιτηθεί εφαρμογή των ελέγχων του κεφαλαίου – καθώς δεν υπάρχει αρκετό ρευστό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες – και πιθανόν ένα κλείσιμο των τραπεζών. Από εδώ και πέρα μπορεί να ακολουθήσει «τούμπα» ή «check out»…

Διαβάστε τη συνέχεια στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

H Lufthansa για τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Airbus

Επιστολή Γιωτόπουλου-Τζωρτζάτου: “Θέατρο από ‘αναρχικούς’ καταληψίες”

Κομισιόν: Στα σκαριά φόρμουλα εκταμιεύσεων έναντι νομοθετημάτων

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ