Η Άγκυρα ενέκρινε νομοσχέδιο για τον έλεγχο του διαδικτύου

Η τουρκική εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά το βράδυ της Πέμπτης, μια διάταξη που επιτρέπει στην τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύσει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση, μία διάταξη που ωστόσο ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο πέρυσι, μετέδωσε σήμερα ο τουρκικός Τύπος.

Ενσωματωμένη σε ένα γενικότερο νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς συζήτηση από τους βουλευτές, η διάταξη αυτή επιτρέπει στην τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο για το περιεχόμενο του οποίου υπάρχουν υποψίες ότι «παραβιάζει την ιδιωτικότητα» ή είναι «προκατειλημμένο ή προσβλητικό».

Όπως ορίζει η διάταξη, οι πάροχοι πρόσβασης έχουν 4 ώρες προκειμένου να συμμορφωθούν με την εντολή του ΤΙΒ. Έπειτα εντός των επόμενων 24 ωρών κατατίθεται προσφυγή ενώπιον ενός δικαστή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει αυτό το μέτρο.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ενίσχυση του διοικητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο πυροδοτεί εδώ και πολλούς μήνες τις επικρίσεις των προασπιστών της ελευθερίας του Διαδικτύου και των πολεμίων της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Το Σεπτέμβριο του 2014, το κοινοβούλιο, όπου το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που κυβερνά την χώρα από το 2002 διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, έχει ήδη υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο που προέβλεπε τις διατάξεις που εγκρίθηκαν σήμερα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, ωστόσο, είχε ακυρώσει αυτήν τη διάταξη, στο όνομα της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατρός καταρρέει μετά το θάνατο ασθενή του – ΒΙΝΤΕΟ

Βαρυποινίτης σκότωσε τη σύζυγο του στο επισκεπτήριο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ