FT: Η Μέρκελ θα κρατήσει τη σκληρή στάση Σόιμπλε στη Σύνοδο Κορυφής

Άγνωστο παραμένει σύμφωνα με τον αρθρογράφο των Financial Times, Peter Spiegel, τι θέλει να ζητήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα από τους Ευρωπαίους ηγέτες, εικάζοντας, με βάση πληροφορίες, ότι θα επιδιώξει αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα ρευστότητας.

Όπως αναφέρει ο Peter Spiegel, η έγκριση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση χτες, στην ελληνική βουλή έθεσε τις βάσεις για μια αναμέτρηση υψηλού επιπέδου την Πέμπτη στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Η κυβέρνηση εισήγαγε το νομοσχέδιο στη Βουλή την Τετάρτη, εξοργίζοντας τους πιστωτές οι οποίοι πίστευαν ότι θα έπρεπε πρώτα εγκριθεί.

Ο Τσίπρας υπερασπίστηκε την κίνηση σε μια συγκινητική ομιλία, λέγοντας: “Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε [ξένους] τεχνοκράτες να εκπονήσουν τη νομοθεσία μας πια”.

Το νομοσχέδιο, το οποίο πέρασε την Τετάρτη με συντριπτική πλειοψηφία, είναι μέρος των προεκλογικών υποσχέσεων του κυβερνώντος κόμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας στην Ελλάδα και έρχεται με ένα τίμημα κόστους που εκτιμάται στα 200 ευρώ.

Αλλά οι πιστωτές δήλωσαν ότι η απόφαση της Αθήνας να περάσει τη νομοθεσία παραβιάζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που προβλέπει να μην αλλάξει η οικονομική πολιτική μονομερώς.

«Υποστηρίζουμε πλήρως το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να βοηθήσει εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στην ελληνική κοινωνία και όσους έχουν πληγεί από την κρίση», δήλωσε ο Pierre Moscovici της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος όμως επισημάνει ότι “πρέπει να υπάρχουν διαβουλεύσεις για τα νέα μέτρα.

Πρέπει να είναι σε θέση η κυβέρνηση να αξιολογήσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις των μέτρων που προτείνονται”.

Το γερμανικό ταμπλόιντ Bild το έθεσε πιο ωμά, χαρακτηρίζοντας το νόμο – το οποίο προσφέρει κουπόνια τροφίμων και δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος προς τους φτωχούς – μια «κήρυξη πολέμου».

Στο μεταξύ, πριν η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια, οι πιστωτές ζητούν να αρχίσει να εφαρμόζει μια κοινή δέσμη οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Μια τεταμένη τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών των Υπουργείων Οικονομικών διεκόπη την Τρίτη και οι Έλληνες συμμετέχοντες δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να τεθούν σε αναμονή έως ότου ο Τσίπρας μπορέσει να συναντήσει άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.

Ανάμεσα σε αυτούς που συμμετέχουν είναι ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Angela Merkel, η καγκελάριος της Γερμανίας, ο Francois Hollande, ο Γάλλος πρόεδρος, ο Jeroen Dijsselbloem, επικεφαλής του Eurogroup και ο Jean-Claude Juncker, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Donald Tusk, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα προεδρεύσει της συνεδρίασης.

Επίσης, η Merkel έχει καλέσει τον Τσίπρα στο Βερολίνο για μια συνάντηση τη Δευτέρα.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος σκοπεύει να κρατήσει παρόμοια σκληρή γραμμή με τον Wolfgang Schäuble.

Ο Τσίπρας δεν έχει δηλώσει τι ακριβώς θέλει να συζητήσει την Πέμπτη.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παραμένει αναστατωμένος ότι η ΕΚΤ δεν θα άρει το ανώτατο όριο έκδοσης των βραχυπρόθεσμων τίτλων, κάτι που η Αθήνα προβάλει ως κρίσιμο για να κρατήσει δυνατή την κυβέρνηση κατά τη διαπραγμάτευση της συμφωνίας διάσωσης.

Η ΕΚΤ έχει αντισταθεί με την αιτιολογία ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μόνοι αγοραστές των εντόκων γραμματίων από την κυβέρνηση.

Οι εν λόγω τράπεζες προς το παρόν διατηρούνται στη ζωή με δάνεια από την ελληνική κεντρική τράπεζα, και τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας δεν μπορούν νομίμως να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός κράτους στην ευρωζώνη.

Χωρίς την εισροή των μετρητών, η Αθήνα θα μπορούσε σύντομα να ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις, ή όπως κάποιοι αξιωματούχοι φοβούνται, θα μπορούσε να αθετήσει την πληρωμή οφειλών.

Κάποιοι φοβούνται ότι η Αθήνα έχει μετρητά μέχρι το τέλος του μήνα, αν και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ ανέφεραν ότι η κυβέρνηση ήταν σε θέση να συγκεντρώσει χρήματα από τους λογαριασμούς των ανεξάρτητων οργανισμών, παρατείνοντας τις δυνατότητες της για μερικές ακόμα εβδομάδες.

 

Δείτε επίσης:

Μέρκελ: Η Ελλάδα μόνο αν δεχθεί βοήθεια με υποχρεώσεις θα προχωρήσει

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ