Τουσκ: Tο Grexit είναι το πιο βλακώδες σενάριο

Στην πρώτη του συνέντευξη ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Ντόναλντ Τουσκ χαρακτηρίζει «βλακώδες» το Grexit και τονίζει ότι το θέμα της Ελλάδας δεν είναι απλώς οικονομικό, αλλά πρωτίστως πολιτικό και γεωστρατηγικό.

Ο κ. Τουσκ  που ανέλαβε καθήκοντα προεδρεύοντος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, μίλησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει μία εξ αυτών, η Guardian, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι απέφυγε τις πιέσεις από πολλές πλευρές να συγκληθεί διάσκεψη για το θέμα της Ελλάδας επειδή φοβήθηκε ότι θα εξελιχθεί σε μάχη μεταξύ των ηγετών Γερμανίας και Ελλάδας επιδεινώνοντας την κατάσταση.

«Μπορείτε να φανταστείτε χειρότερη στιγμή για να γίνουν συζητήσεις ανάμεσα στην Καγκελάριο (Μέρκελ) και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Θα ήταν ανώφελο» δήλωσε. Υποστήριξε πως παρά τον πόλεμο δηλώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη θα ήταν «βλακώδης».  Αναγνώρισε πάντως πως η πολιτική των άκρων που ακολουθείται και από τις δύο πλευρές μπορεί να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που κανείς δεν θέλει, την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη από ατύχημα, δηλαδή το περιβόητο Grexident.

«Αδιαμφισβήτητα θα ήταν το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν μπορώ να δω τίποτα θετικό σε μία τέτοια απόφαση. Βεβαίως, απειλούμαστε κάπως από το αποκαλούμενο Grexident. Όλη η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη και δεν έχουμε χρόνο.

Τι πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε ένα τόσο βλακώδες σενάριο; Επειδή έχουμε υπερβολικά πολλά γεγονότα στην ευρωπαϊκή ιστορία που έγιναν από ατύχημα» δήλωσε και συμπλήρωσε: «μέχρι και ο Πρώτος Παγκόσμιος ήταν αποτέλεσμα παρεξηγήσεων, ατυχημάτων και ηλίθιων τηλεφωνημάτων».

Περιέγραψε την ελληνική κρίση λιγότερο ως οικονομικό ή χρηματοοικονομικό θέμα και περισσότερο ως πρόβλημα πολιτικής και γεωστρατηγικής. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων. Μπορείτε να φανταστείτε την Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα; Με την κατάσταση στη Λιβύη, με την πολύ εύθραυστη κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μολδαβία, την Υπερδνειστερία, την Κύπρο.

Οι επιπτώσεις για την Ευρώπη δεν θα είναι μόνο οικονομικές. Το αποτέλεσμα θα είναι το πιο δραματικό κεφάλαιο σε όλη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είναι μόνο για τα χρήματα και τις γεωστρατηγικές απειλές. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, συναισθημάτων. Πρέπει να αποφύγουμε οτιδήποτε ταπεινώνει την άλλη πλευρά.

Η αξιοπρέπεια και η ταπείνωση και άλλα συναισθήματα είναι πολύ σημαντικά στην πολιτική. Δεν έχουν σημασία μόνο οι αριθμοί.

«Πολλοί Έλληνες σήμερα νοιώθουν ταπεινωμένοι. Αυτή η νέα κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ… αυτή είναι πολύ δύσκολη και ειδική περίπτωση. Θα καταρρεύσει όμως, η Ευρώπη λόγω κάποιων ανεύθυνων δηλώσεων στην Ελλάδα; Μπορώ να καταλάβω ειδικότερα τους Γερμανούς πολιτικούς επειδή πιο συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο καθώς είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές. Είπα στον Τσίπρα, χρειάζεσαι βοήθεια, σταμάτα να αστειεύεσαι, χρειάζεσαι δισεκατομμύρια ευρώ και δεν μπορείς να επιτίθεσαι και να προσβάλεις καθημερινά τους υποψήφιους  αρωγούς σου. Είναι ανώφελο και αντιπαραγωγικό» καταλήγει ο κ. Τουσκ.

Διαβάστε επίσης:

Επτά “βέλη” στη “φαρέτρα” Βαρουφάκη για έσοδα και φοροδιαφυγή

Τσίπρας: Ούτε βήμα πίσω σε όσα έχουμε εξαγγείλει

Σφοδρή επίθεση των γερμανικών ΜΜΕ στον Βαρουφάκη για τη χειρονομία

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ