FAZ: “Βαρέλι χωρίς πάτο οι ελληνικές τράπεζες”

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Έλληνα πελάτη τράπεζας και της ΕΚΤ διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο, με τίτλο «Βαρέλι χωρίς πάτο οι ελληνικές τράπεζες».

Και παραθέτει την απάντηση στο ερώτημα: «Ο Έλληνας πελάτης δεν εμπιστεύεται τις τράπεζες της χώρας του γι’ αυτό και προχώρησε σε αναλήψεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ το τελευταίο δίμηνο. Σε αντίθεση, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, εμπιστεύεται τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως δήλωσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Λευκωσία, οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και τα ίδια κεφάλαια πληρούν τις προϋποθέσεις. Τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών εγγυάται, ως γνωστόν, η ΕΚΤ με το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα ELA.

Στην πραγματικότητα, όμως, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα συρτάρια τους μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων και απαιτήσεις έναντι του ελληνικού δημοσίου, με τις οποίες εμφανίζονται ενισχυμένα τα ίδια κεφάλαια. Σε περίπτωση χρεοκοπίας του κράτους, οι απαιτήσεις δεν θα έχουν πια καμία αξία».

Σε άλλο άρθρο, η γερμανική εφημερίδα σημειώνει αναφορικά με την οικονομική στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους: «Για να τελειώσει αυτό το θρίλερ, ίσως θα έπρεπε, έτσι για αλλαγή, ένας από τους Ευρωπαίους πολιτικούς που ασχολούνται με τη στήριξη της Ελλάδας, να πει ανοιχτά τι θέλει η Αθήνα: Να δαπανά, χωρίς όρους, χρήματα άλλων χωρών. Όποιος συμφωνεί με τη θέση αυτή, πρέπει να το πει στους ψηφοφόρους του. Όποιος, όμως, θέλει να επικρατήσει η πολιτική και οικονομική σύνεση, η κοινή λογική, αλλά και το Δίκαιο, θα πρέπει να βρει το θάρρος και να κλείσει τη στρόφιγγα στην Αθήνα».

Πηγή: enikonomia.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ