Ο ιταλικός τύπος για τη συμφωνία Ελλάδας-Eurogroup

Εκτεταμένη αναφορά κάνουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων στην συμφωνία του Eurogroup η οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, «η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί «η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι».

Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι « πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

«Στο τέλος του Eurogroup τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Γιούρογκρουπ», γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ