Ο καναδικός τύπος για την Ελλάδα

Συνεχίζονται τα ρεπορτάζ και τα δημοσιεύματα, που έχουν πηγές κυρίως τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, στον καναδικό Τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι θα υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, παρά την σκληρή φρασεολογία που χρησιμοποιείται και από τις δύο πλευρές και ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης.

Αναφέρονται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο οποίος υπογραμμίζει ότι αναμένει επίτευξη συμφωνίας ενώ αναφορές γίνονται και στις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα σύμφωνα με τις οποίες η κυβέρνησή του δεν θα κάνει πίσω σε όσα έχει υποσχεθεί.

Επιπλέον αναφορά γίνεται στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες όλοι επιθυμούν την ενότητα της ευρωζώνης και ότι ο καθένας θα πρέπει να συνεισφέρει το μερίδιό του και ότι πλέον εναπόκειται στην Αθήνα τι θα αποφασίσει. Επίσης αναφέρεται ότι το κόστος τυχόν αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είναι μεγαλύτερο από αυτό της παραμονής.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί άρθρο του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Laval, Stephen Gordon στην εφημερίδα National Post, σύμφωνα με το οποίο οι περιπτώσεις των υπερχρεωμένων περιφερειών του Κεμπέκ και του Οντάριο προσομοιάζουν με αυτήν της Ελλάδας.

Επισημαίνει ότι τόσο οι περιφέρειες όσο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να πάρουν μαθήματα από την ελληνική κρίση και την ευρωζώνη με γνώμονα την αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων γιατί η Ελλάδα προ κρίσης δεν είχε πρόβλημα να πουλήσει τα κρατικά της ομόλογα.

Οι υπερχρεωμένες περιφέρειες του Κεμπέκ και του Οντάριο επίσης μέχρι στιγμής δεν έχουν πρόβλημα να πουλήσουν τα ομόλογά τους αλλά, όπως εξηγεί, στην οικονομία η καλλιέργεια προσδοκιών και εμπιστοσύνης είναι βασικά στοιχεία για μία υγιή οικονομία αλλά είναι επίσης παράγοντες πολύ εύθραυστοι που όπως στην περίπτωση της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια εμπιστοσύνης και σωρεία προβλημάτων. Επίσης καλεί την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά να μεριμνήσει εγκαίρως για την περίπτωση που κάποια από τις δύο περιφέρειες βρεθεί ξαφνικά αντιμέτωπη με κάποια σοβαρή κρίση χρέους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ