Ολοκληρώθηκε η έρευνα για την ελβετική θυγατρική της HSBC

Οι Γάλλοι δικαστικοί στους οποίους είχε ανατεθεί η προανάκριση για τις υποθέσεις φορολογικής απάτης στις οποίες εμπλέκεται η θυγατρική της τράπεζας HSBC στην Ελβετία ολοκλήρωσαν τις έρευνές τους σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, γεγονός το οποίο ανοίγει τον δρόμο για ενδεχόμενες δίκες, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία.

Η HSBC παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η ελβετική θυγατρική της παρέβη τους κανόνες και αντιμετωπίζει μια έρευνα από τις αρχές των ΗΠΑ καθώς και άλλη μια από το κοινοβούλιο στη Βρετανία, μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία βοήθησε πελάτες της να αποκρύψουν πόρους ύψους εκατομμυρίων δολαρίων ως το 2007.

Οι γαλλικές δικαστικές αρχές έθεσαν την ελβετική θυγατρική της HSBC υπό επίσημη έρευνα τον περασμένο Νοέμβριο. Η έρευνα ολοκληρώθηκε την 12η Φεβρουαρίου, είπε μια πηγή και πρόσθεσε ότι οι εισαγγελείς έχουν τρεις μήνες εάν θέλουν το πιστωτικό ίδρυμα να προσαχθεί σε δίκη.

Σε φοροαποφυγή με τη βοήθεια της HSBC Private Bank φέρονται να ενέχονται περίπου 3.000 Γάλλοι φορολογούμενοι. Διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων πελατών της ελβετικής τράπεζας βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, και 62 βρίσκονται στο στάδιο της τελικής τους προετοιμασίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde.

Τη Δευτέρα άρχισε στο Παρίσι η δίκη της Αρλέτ Ριτσί, της εγγονής και κληρονόμου της περιουσίας της Νίνας Ρίτσι, για φορολογική απάτη. Είναι η πρώτη δίωξη σε βάρος ενός προσώπου για αυτό το αδίκημα μετά την αποκάλυψη του καταλόγου των πελατών της HSBC που φοροαπέφευγαν.

Η Αρλέτ Ριτσί φέρεται ότι απέκρυψε πάνω από 22 εκατ. δολάρια από τις γαλλικές φορολογικές αρχές χάρη σε έναν τραπεζικό της λογαριασμό στην ελβετική θυγατρική της HSBC. Την βαρύνουν οι κατηγορίες της φορολογικής απάτης, του ξεπλύματος χρήματος και της δόλιας χρεοκοπίας για την αποφυγή της απόδοσης βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών.

Η Ριτσί, 73 ετών, η οποία αρνείται τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης πέντε ετών και πρόστιμο 75.000 ευρώ εάν καταδικαστεί. Δικάζονται επίσης η κόρη της και ο λογιστής της.

Μια χωριστή έρευνα για την μητρική HSBC συνεχίζεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ