Οι Γερμανοί “χάθηκαν” στη μετάφραση για λόγους… προπαγάνδας

«Γιατί (θέλουμε να) παρερμηνεύουμε τους Έλληνες;» διερωτάται η γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε δημοσίευμά της που αναφέρεται σε «σκόπιμες παρερμηνείες» στοιχείων, γεγονότων ή και δηλώσεων που έχουν σχέση με την Ελλάδα.

«Πολλές είναι παρανοήσεις που ‘κυκλοφορούν’ σε σχέση με την Ελλάδα. Μερικές φορές, υπάρχουν πράγματι αληθή στοιχεία σε αυτές. Τις περισσότερες φορές ωστόσο, καθίσταται σαφές το εξής: Ατάκες ή κινήσεις των Ελλήνων υπουργών και αξιωματούχων παρερμηνεύονται» τονίζει η εφημερίδα και συνεχίζει με 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα σκόπιμων παρανοήσεων που γίνονται εις βάρος των Ελλήνων.

«1.Οι Έλληνες εκατομμυριούχοι εφοπλιστές δεν πληρώνουν φόρους

Στα γερμανικά ΜΜΕ εικονίζονται οι Έλληνες εφοπλιστές σε φωτογραφίες από ιππικούς ομίλους και σε πάρτι αφήνοντας να εννοηθεί, ότι ξοδεύουν τα χρήματά τους για ιππασία ή διασκεδάζοντας, την ώρα που μάλιστα, δεν πληρώνουν φόρους. Στην πραγματικότητα, οι Έλληνες εφοπλιστές όντως πληρώνουν χαμηλούς φόρους. Ο λόγος είναι ότι ο φόρος με τον οποίο επιβαρύνονται δεν προκύπτει επί των κερδών τους, αλλά από το μέγεθος των πλοίων. Η Ελλάδα υιοθέτησε αυτόν τον τρόπο φορολόγησης για τους εφοπλιστές το 1957. Ο ειδικός αυτός κανόνας φορολόγησης όμως, ισχύει σχεδόν σε όλα τα ναυτιλιακά έθνη. Ακόμα και για τους Γερμανούς πλοιοκτήτες που έχουν τη δυνατότητα από το 1990 να μειώσουν τους φόρους που καλούνται να πληρώσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

2. Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και ξοδεύουν τα χρήματα άλλων χωρών

Πρόκειται για μία άνευ προηγούμενου ‘εκστρατεία’ κατά των Ελλήνων που πλαισιώνεται από την εφημερίδα Bild και από δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης που αποκαλούν τα τελευταία χρόνια τους Έλληνες ως ‘τεμπέληδες’ που εποφθαλμιούν τα χρήματά μας. Στην πραγματικότητα, κανένα έθνος της Ευρώπης δεν εργάζεται τόσο όσο οι Έλληνες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον οποίο, οι Έλληνες κατέχουν ηγετική θέση σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας, με περισσότερες από 2.000 ώρες εργασίας το χρόνο σε αντίθεση με τους Γερμανούς που βρίσκονται στην προτελευταία θέση με 1.400 ώρες τον χρόνο. Επομένως οι κατηγορίες εναντίον των Ελλήνων περί τεμπελιάς, πέφτουν στο κενό.

Σε ό,τι αφορά δε, την κατηγορία ότι οι Έλληνες ‘τρώνε’ τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων, τα στοιχεία μαρτυρούν ότι από τα 226 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει λάβει η Ελλάδα ως βοήθεια, μόλις τα 15 δισεκ. Ευρώ έχουν διατεθεί για τη λειτουργία του κράτους ενώ περισσότερα από τα μισά, χρησιμοποιήθηκαν  για την αποπληρωμή του χρέους.

3. Η επίσκεψη του Τσίπρα στο μνημείο της Καισαριανής αποτελούσε πρόκληση εναντίον της Γερμανίας

Ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού, αμέσως μετά την ορκωμοσία του: Πήγε και κατέθεσε τριαντάφυλλα στον τόπο που Γερμανοί ναζί στρατιώτες εκτέλεσαν 600 Έλληνες αντιστασιακούς. Στη Γερμανία η κίνηση αυτή του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύτηκε ως μία σαφή και εσκεμμένη πρόκληση εναντίον της Γερμανίας, με την οποία μάλιστα ήθελε να περάσει το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να (ξανα)υποταχθούν στους Γερμανούς. Μία συντάκτρια του Spiegel μάλιστα, είχε γράψει χαρακτηριστικά ότι «αυτός εκμεταλλεύτηκε την οδύνη των Ελλήνων, θυμάτων των ναζί, προκειμένου να δημιουργήσει αισθήματα ενοχής στους πιστωτές του».

Σίγουρα η ελληνική κυβέρνηση ήθελε μέσω αυτής της κίνησης να στείλει ένα μήνυμα στην πλευρά της Γερμανίας. Αυτό που ήθελαν ωστόσο να τονίσουν με την εν λόγω κίνηση, έτσι όπως εκφράστηκε από τους ίδιους, σχεδόν δεν αναφέρθηκε καν (στα γερμανικά μέσα). «Δεν ήταν μήνυμα προς την κυβέρνηση της Γερμανίας .Η επίσκεψη αυτή αποτέλεσε ένα μήνυμα προς τους Έλληνες νεοναζί της Χρυσής Αυγής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί» είχε δηλώσει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Zeit.

4. «Ό,τι κι αν λένε οι Γερμανοί θα πληρώσουν»

Το τι σημαίνει να σου βάζουν λόγια στο στόμα βίωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, λίγο μετά την ορκωμοσία του, από τα γερμανικά μέσα. Η εν λόγω φράση αποκόπηκε από το σύνολο των λεγομένων του, απομονώθηκε, και φυσικά εν συνεχεία εκλήφθηκε ως κατάφωρη απειλή εκ μέρους του Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό που στην πραγματικότητα είπε ο Έλληνας υπουργός σε σχετική συνέντευξή του, ήταν ότι «τελικά, τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων εξαφανίζονται σε μια μαύρη τρύπα, καθώς η ύφεση στις χρεωμένες χώρες βαθαίνει ενώ αυξάνεται η δυσαρέσκεια της Γερμανίας σχετικά με τις ‘καταχρήσεις’». Εξηγώντας μάλιστα, πώς, τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων περνούν μέσω του μηχανισμού διάσωσης στην Αθήνα, και εν συνεχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να συνεχίζουν να πληρώνουν και τα χρήματά τους να ‘πέφτουν σε μαύρη τρύπα’. «Ένα μοιραίο λάθος» όπως είχε σχολιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

5. Η Ελλάδα δεν προχωρά σε αρκετές μεταρρυθμίσεις

Αυτή η κατηγορία είναι δύσκολο να ληφθεί στα σοβαρά από τη Γερμανία, καθώς σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι ένα από τα έξι κράτη στο οποίο τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει ‘καταγραφεί’ η παραμικρή μεταρρύθμιση. Αντιθέτως, στην πρώτη θέση –έστω και με πτωτική τάση- σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, βρίσκεται η Ελλάδα. Μεταξύ αυτών (των μεταρρυθμίσεων) μάλιστα και η αύξηση των φορολογικών εσόδων, παρά την εξαιρετικά αδύναμη οικονομία της».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ