Πράετ-Η ΕΚΤ εφάρμοσε απλώς τους κανόνες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι διαυγής στις ενέργειές της και εφάρμοσε απλώς τους κανόνες λειτουργίας της με την απόφασή της να τερματίσει την πρακτική εξαίρεσης των ελληνικών ομολόγων από τα υφιστάμενα όρια πιστοληπτικής αξιολόγησης, δηλώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ στην εφημερίδα Les Echos.

“Οι προϋποθέσεις πρόσβασης στη ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σαφείς”, δηλώνει ο Πέτερ Πράετ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απόφαση που ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ η ΕΚΤ. “Εάν δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις, η ΕΚΤ πρέπει να πράξει ανάλογα”.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ ότι σταματά να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, μετακυλίοντας την ευθύνη της χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Ελλάδος και απομονώνοντας τη χώρα μέχρι τη σύναψη συμφωνίας επί νέου προγράμματος.

Ο Πέτερ Πράετ δηλώνει ότι “δεν είναι ικανοποιημένος” με το καθεστώς της εποπτείας της Ελλάδας από την τρόκια των ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ των διεθνών πιστών, αλλά δεν διευκρινίζει τι είδους μεταβολές θα ήθελε ως προς αυτό.

Τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας ξεπέρασαν το όριο του 10% κατά το άνοιγμα της αγοράς ομολόγων στην ευρωζώνη. Λίγο μετά τις 09.00 ώρα Ελλάδος το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 10,051% έναντι 9,678 χθες κατά το κλείσιμο της αγοράς ομολόγων.

 

Διαβάστε επίσης

Σακελλαρίδης: Ανοιχτό το ζήτημα της μεταβατικής συμφωνίας παρά την κίνηση Ντράγκι – ΒΙΝΤΕΟ

Spiegel: Γιατί θα πρέπει να ακούσουμε τον ρόκερ της οικονομίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ