Στην Αυστραλία έφτασε ο δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα

Στην πατρίδα του την Αυστραλία επέστρεψε σήμερα ο δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, Πίτερ Γκρέστε, μετά την απελευθέρωσή του από τις αιγυπτιακές φυλακές. Ο ίδιος έκανε έκκληση για την απελευθέρωση δύο ακόμα συναδέλφων του που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 7 έως 10 χρόνια.

Ο Γκρέστε απελευθερώθηκε την Κυριακή μετά από 400 ημέρες που πέρασε σε φυλακή του Καΐρου. Μαζί με τους άλλους δύο δημοσιογράφους, τον Καναδοαιγύπτιο Μοχάμεντ Φάχμι και τον Αιγύπτιο Μπάχερ Μοχάμεντ, είχαν καταδικαστεί τον Ιούνιο καθώς είχαν κριθεί ένοχοι, μεταξύ άλλων, για την κατηγορία ότι παρείχαν βοήθεια σε «τρομοκρατική οργάνωση», μία έκφραση που χρησιμοποιείται όσον αφορά στους εκτός νόμου Αδελφούς Μουσουλμάνους.

«Δεν μπορώ να εκφράσω πόσο χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ. Αυτή τη στιγμή την είχα προβάρει στο μυαλό μου τουλάχιστον 400 φορές τις τελευταίες 400 ημέρες», δήλωσε ο Γκρέστε κατά την άφιξή του στο Μπρίσπεϊν.

Οι συνάδελφοι του Γκρέστε παραμένουν στη φυλακή ωστόσο ο Φαχμί ενδέχεται να αποφυλακιστεί σύντομα αφού αποποιήθηκε την αιγυπτιακή υπηκοότητά του.

«Εάν είναι σωστό για εμένα να είμαι ελεύθερος, τότε είναι σωστό για όλους μας… Νομίζω ότι η Αίγυπτος έχει τώρα την ευκαιρία να αποδείξει ότι η δικαιοσύνη δεν βασίζεται στην εθνικότητα», είπε. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την απελευθέρωση των δύο συναδέλφων του, τους οποίους χαρακτήρισε ως αδέλφια.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να κοιτάξω τη ζωή μου έως τώρα, να δω τις στιγμές που απέτυχα, για να εκτιμήσω όλα αυτά τα… καταπληκτικά πράγματα που έχω κάνει και έχω βιώσει με τρόπους που ποτέ δεν κατανόησα πραγματικά στο παρελθόν», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ