Η δολοφονία του Ιορδανού πιλότου θα εντείνει το ρόλο της Ιορδανίας ενάντια στο ISIS

Η δολοφονία του πιλότου Μάαζ ελ Κασάσμπεχ της ιορδανικής Πολεμικής Αεροπορίας από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να σκληρύνει τη στάση της Ιορδανίας, ως μέλος του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης στη Συρία, υποστήριξαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ένας αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η δολοφονία του Κασάμπεχ αναμένεται να έχει «μεγάλο αντίκτυπο» στην Ιορδανία. Ωστόσο, η εκστρατεία του διεθνούς συνασπισμού ενέχει κινδύνους για τη χώρα καθώς στο εσωτερικό της Ιορδανίας υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Το ΙΚ έδωσε εχθές στη δημοσιότητα ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ιορδανός πιλότος να καίγεται ζωντανός μέσα σε ένα μαύρο κλουβί. Ο Κασάμπεχ είχε αιχμαλωτιστεί όταν το μαχητικό του F-16 συνετρίβη στη Συρία, την 24η Δεκεμβρίου. Το βίντεο δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που ο βασιλιάς της χώρας, Αμπντάλα, επισκέφτηκε την Ουάσινγκτον και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για ενίσχυση της ετήσιας βοήθειας στην Ιορδανία.

«Η απάντηση των Ιορδανών στη βάρβαρη δολοφονία του πιλότου τους θα είναι ηχηρή και δυναμική και η αντίδραση θα είναι η χώρα να εμπλακεί περισσότερο και όχι λιγότερο», δήλωσε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Λίντσεϊ Γκράχαμ. «Ο βασιλιάς θεωρεί ότι έπεσαν πλέον οι μάσκες», δήλωσε η ίδια στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ιορδανοί αξιωματούχοι άφησαν πρόσφατα να εννοηθεί ότι η χώρα ενδέχεται να επεκτείνει το ρόλο της στη μάχη κατά του ΙΚ, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Δεν πιστεύω καθόλου ότι η Ιορδανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το συνασπισμό. Στην πραγματικότητα, αυτό το περιστατικό θα εντείνει τη συμμετοχή της χώρας», δήλωσε ο Μαργουάν Μουάσερ, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιορδανίας και πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον.

Ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντάνιελ Μπέντζαμιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η ωμή βία που χρησιμοποιεί το ΙΚ έχουν ως στόχο να προσελκύσουν περισσότερα μέλη, παρά να διασπάσουν τον διεθνή συνασπισμό.

«Τελικά όμως, οι φρικαλεότητες και η κακή διακυβέρνηση εκείνων που βρίσκονται κάτω από την εξουσία του ΙΚ θα έχουν ως αποτέλεσμα να στρέψουν τον μουσουλμανικό πληθυσμό εναντίον τους και να ενισχύσουν την αποφασιστικότητα των μελών του συνασπισμού», δήλωσε ο Μπέντζαμιν.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ