“Θα σκοτώσουμε όποιον μαχητή στο Ιράκ επιτεθεί εναντίον των στρατιωτών μας”

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χαρπερ, αρνήθηκε την Πέμπτη ότι οι Καναδοί στρατιωτικοί σύμβουλοι που έχουν σταλεί στο Ιράκ θα λάβουν μέρος στη μάχη ενάντια στους μαχητές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παρά τις πρόσφατες συγκρούσεις, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του Καναδά δεν θα διστάσουν να σκοτώσουν οποιονδήποτε τους επιτεθεί.

Ερωτηθείς εάν αναμένεται τα καναδικά στρατεύματα να αναλάβουν κάποιο ρόλο στο πεδίο της μάχης, ο Χάρπερ απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο. Επέμεινε ότι ο ρόλος των περίπου 70 στρατιωτών που έχουν σταλεί στο Ιράκ είναι να παρέχουν συμβουλευτική βοήθεια στις τοπικές δυνάμεις στον αγώνα εναντίον των μαχητών του ΙΚ.

«Πρόκειται για μία ισχυρή αποστολή… εάν δεχτούμε πυρά θα ανταποδώσουμε και θα τους σκοτώσουμε, όπως έκαναν οι στρατιώτες μας και είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη δουλειά που κάνουν στο Ιράκ», είπε σε δημοσιογράφους.

Ο Καναδάς δεσμεύτηκε τον Οκτώβριο ότι θα συμμετάσχει στην αμερικανική εκστρατεία βομβαρδισμών στο Ιράκ για περίοδο έξι μηνών. Έστειλε επίσης στρατιώτες προκειμένου να ενταχθούν στις χερσαίες δυνάμεις, οι οποίοι όμως όπως είχε διευκρινιστεί θα βρίσκονταν εκεί για να παρέχουν βοήθεια και συμβουλές στα ιρακινά στρατεύματα, χωρίς να εμπλακούν στη μάχη.

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι αποκάλυψαν τη Δευτέρα, για πρώτη φορά, ότι οι καναδικές δυνάμεις παρείχαν βοήθεια στον εντοπισμό στόχων του Ισλαμικού Κράτους, ενώ πρόσθεσαν ότι πρόσφατα άνοιξαν πυρ κατά μαχητών που τους επιτέθηκαν με όπλα και όλμους.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ