Δεν θα συναντηθούν Κέρι-Νετανιάχου

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά την επικείμενη επίσκεψη του ισραηλινού ηγέτη στην Ουάσινγκτον, διευκρίνισε, την Πέμπτη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγη ώρα αφότου και ο Λευκός Οίκος κατέστησε σαφές πως ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως και ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζένιφερ Ψάκι επικαλέστηκε την ανάγκη να αποφευχθεί να δημιουργηθεί η εντύπωση πως ο Λευκός Οίκος προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των εκλογών που θα γίνουν στο Ισραήλ εντός του Μαρτίου.

Η Μπερναντέτ Μίαν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα πως είναι «θέμα αρχής» και «συνήθης πρακτική» ο πρόεδρος των ΗΠΑ να «μην συναντάται με ηγέτες κρατών ή υποψηφίους λίγο πριν διεξαχθούν εκλογές στις χώρες τους ώστε να αποφεύγεται να φανεί σαν να προσπαθεί να επηρεάσει τις δημοκρατικές εκλογές σε μια ξένη χώρα».

Λίγες ώρες νωρίτερα, την Πέμπτη, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι θα μιλήσει σε μια κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του αμερικανικού Κογκρέσου τον Μάρτιο. Η πρόκληση στον Νετανιάχου έγινε από τους Ρεπουμπλικάνους, που αψήφησαν τον πρόεδρο, με τον Λευκό Οίκο να κάνει λόγο περί παραβίασης του πρωτοκόλλου.

Η απόφαση του Ομπάμα και του Κέρι να μην συναντηθούν τον Νετανιάχου ενδέχεται να εκληφθεί ως προσβολή από τον Ισραηλινό δεξιό πρωθυπουργό καθώς είθισται οι ηγέτες του Ισραήλ, ενός κράτους που αποτελεί τον πιο στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, να συναντώνται με τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο όταν επισκέπτονται την Ουάσινγκτον.

Η σχέση ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Νετανιάχου χαρακτηρίζεται πολλές φορές από εντάσεις. Ο Νετανιάχου έχει κατηγορήσει το τελευταίο διάστημα τον Ομπάμα ότι κάνει υπερβολικά πολλές παραχωρήσεις έναντι του Ιράν αποσπώντας πολύ λίγα σε αντάλλαγμα στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Η πρόσκληση στον πρωθυπουργό του Ισραήλ ανακοινώθηκε από τον Τζον Μπένερ, τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μία ημέρα μετά την ομιλία του Ομπάμα για την Κατάσταση της Ένωσης, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως θα ασκήσει το βέτο που διαθέτει εάν το Κογκρέσο αποπειραθεί να επιβάλει νέες κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ