Η καναδική κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο

Η Τράπεζα του Καναδά, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, μείωσε σήμερα απροσδόκητα το βασικό της επιτόκιο στο 0,75% (-0,25%), την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με στόχο να αναζωογονήσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η κίνηση της καναδικής κεντρικής τράπεζας αποτελεί την απάντησή της στη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές. Η καθοδική πορεία της τιμής του πετρελαίου αναμένεται να επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας του Καναδά —μιας χώρας η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εξαγωγές πρώτων υλών—, ακόμη και στο 1,5%, ενώ η επίσημη, αναθεωρημένη επί τα χείρω πρόβλεψη της καναδικής κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για ανάπτυξη με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ το 2015 (από 2,4% το περασμένο φθινόπωρο).

Η μείωση στο βασικό κατευθυντήριο επιτόκιο της Τράπεζας του Καναδά είναι η πρώτη μεταβολή του από τον Σεπτέμβριο του 2010 και σκοπό έχει να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη ρευστότητα στην οικονομία.

Παράλληλα, ωστόσο, το καναδικό δολάριο έχει χάσει το 12% της αξίας του από το καλοκαίρι έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, κάτι που ευνοεί σημαντικά τις καναδικές εξαγωγές. Η ισοτιμία διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 81,42 καναδικά σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας του Καναδά, Στίβεν Πόλοζ, επισήμανε ότι η πτώση της τιμής του πετρελαίου στις αγορές δημιουργεί κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

«Τα εισοδήματα του Καναδά από τις εξαγωγές πετρελαίου θα μειωθούν, ενώ οι επενδύσεις και οι θέσεις εργασίας στον τομέα της ενέργειας άρχισαν ήδη να υποχωρούν», εξήγησε.

Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου του Καναδά κατέγραφε πάντως νωρίτερα μια άνοδο 236,94 μονάδων, στις 14.545,38 μονάδες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ