Γαλλία – 3.000 άτομα υπό επιτήρηση

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς παρουσίασε σήμερα μια σειρά αντιτρομοκρατικών μέτρων μετά τις τζιχαντιστικές επιθέσεις του Παρισιού, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε 735 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια και υπογράμμισε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να επιτηρούν 3.000 ανθρώπους και πως για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας θα δημιουργηθούν 2.680 επιπλέον θέσεις απασχόλησης.

“Σήμερα πρέπει να επιτηρούμε σχεδόν 1.300 πρόσωπα, Γάλλους ή ξένους που κατοικούν στη Γαλλία, λόγω της ανάμιξής τους σε τρομοκρατικά δίκτυα στη Συρία και το Ιράκ. Πρόκειται για αύξηση κατά 130% μέσα σ’ ένα χρόνο”, εξήγησε ο Βαλς σε συνέντευξη Τύπου.

“Σ’ αυτούς προστίθενται 400 ως 500 πρόσωπα που ενέχονται σε παλαιότερα δίκτυα ή που αφορούν άλλες χώρες, καθώς και οι κύριοι πρωταγωνιστές της σφαίρας του γαλλόφωνου κυβερνο-τζιχαντισμού. Συνολικά πρέπει να επιτηρούμε σχεδόν 3.000 πρόσωπα”, υπογράμμισε.

Στο πλαίσιο του αγώνα κατά της τρομοκρατίας, θα δημιουργηθούν 2.680 επιπλέον θέσεις εργασίας στη διάρκεια των τριών επομένων ετών, από τις οποίες οι 1.400 θα είναι στο υπουργείο Εσωτερικών, οι 950 στο υπουργείο Δικαιοσύνης και οι 250 στην Άμυνα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτή η νέα διάταξη θα κοστίσει 425 εκατομμύρια ευρώ σε τρία χρόνια σε πιστώσεις εξοπλισμού και λειτουργίας, υπογράμμισε. Το ποσό θα ανέλθει στα 735 εκατ. ευρώ μαζί με τα έξοδα προσωπικού, διευκρινίσθηκε εξάλλου από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οι δαπάνες αυτές “θα αντισταθμισθούν με οικονομίες που θα γίνουν στο σύνολο των δημοσίων δαπανών, χρόνο με το χρόνο”, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, καθώς η Γαλλία βρίσκεται στο στόχαστρο των Βρυξελλών για τις επανειλημμένες δημοσιονομικές αποκλίσεις της.

Ο Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε επίσης πως “επιπλέον 60 μουσουλμάνοι ιερωμένοι” θα προσληφθούν για τις φυλακές, οι οποίοι θα προστεθούν στους 182 ήδη υπάρχοντες. Ορισμένοι από τους δράστες των επιθέσεων του Παρισιού είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στις φυλακές.

Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει “μέσα στις επόμενες ημέρες έναν ιστότοπο που θα ενημερώνει το ευρύ κοινό για τα μέσα με τα οποία μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στρατολόγηση από τζιχαντιστές, ιδιαίτερα των νέων”, ανακοίνωσε επίσης.

Γενικότερα, “μέσα στα τρία επόμενα χρόνια, 60 εκατ. ευρώ θα αφιερωθούν ειδικά στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης” δήλωσε ο αρχηγός της κυβέρνησης.

Μετά τις γαλλικές ανακοινώσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να δημοσιοποιήσει κι αυτή μέτρα ασφαλείας με στόχο την ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας και την πρόληψη ενδεχόμενων νέων επιθέσεων.

Διαβάστε επίσης

Χάκαραν το Twitter της εφημερίδας Le Monde

Βάλς: Δεν έχουν “άμεση σχέση” οι συλλήψεις στο Βέλγιο με τις επιθέσεις στο Παρίσι

Τζιχαντιστές εκτέλεσαν εφήβους γιατί έβλεπαν… ποδόσφαιρο

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ