Μαλί-Αεροπορικές επιδρομές ολλανδικών ελικοπτέρων του ΟΗΕ εναντίον ανταρτών

Ολλανδικά μαχητικά ελικόπτερα της ειρηνευτικής αποστολής MINUSMA του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησαν την Τρίτη αεροπορικές επιδρομές κατά των δυνάμεων των ανταρτών MNLA Τουαρέγκ στο βόρειο Μαλί. Η αποστολή του ΟΗΕ, ανακοίνωσε πως οι επιδρομές ήρθαν ως απάντηση στην επίθεση από βαρέα όπλα που δέχτηκαν μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Οργανισμού στην πόλη Ταμπάνκορτ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι τα ελικόπτερα κατέστρεψαν μόνο ένα όχημα των ανταρτών, αφότου πρώτα έριξαν προειδοποιητικές βολές, οι οποίες ωστόσο αγνοήθηκαν.

Ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί σε όλο το βόρειο Μαλί προκειμένου να βοηθήσουν την αδύναμη κυβέρνηση της χώρας αυτής να δημιουργήσει ασφαλείς ζώνες στις περιοχές της ερήμου, τις οποίες είχαν καταλάβει το 2012 ισλαμιστές αντάρτες μέχρι τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση πριν από δύο χρόνια.

«Οι ενέργειες αυτές ελήφθησαν βάσει εντολής, σύμφωνα με την οποία MINUSMA έχει άδεια να χρησιμοποιήσει βίαιη δύναμη προκειμένου να προστατεύσει αμάχους, το προσωπικό της και τις θέσεις της από επιθέσεις ή επικείμενους κινδύνους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αποστολή του ΟΗΕ δεν ανακοίνωσε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιθέσεις των ολλανδικών ελικοπτέρων, ενώ ανέφερε ότι οι συγκρούσεις συνεχίζονταν και το βράδυ της Τρίτης.

Εκπρόσωπος των MNLA Τουαρέγκ δήλωσε ότι αναστέλλεται η συνεργασία με τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

«Δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση. Δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση», δήλωσε ο ίδιος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. «Ήταν λάθος και ο βομβαρδισμός θέσεών μας αποτελεί ένα ακόμα πιο σοβαρό πολιτικό λάθος».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ