Κονγκό-4 νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας αυτής και διαδηλωτών. Αφορμή για τις συγκρούσεις στάθηκε η προσπάθεια των κομμάτων της αντιπολίτευσης να μπλοκάρουν μια αλλαγή στη νομοθεσία που θα μπορούσε να προκαλέσει την αναβολή των εθνικών εκλογών, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν το 2016.

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε λάστιχα ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις και μέλη της προεδρικής φρουράς είχαν αναπτυχθεί σε ολόκληρη την Κινσάσα. Διαμαρτυρίες ξέσπασαν επίσης στην Γκόμα, στο ανατολικό Κονγκό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Λαμπέρτ Μεντέ αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών, ενώ είπε ότι δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά αγνώστων. Επίσης, ιδιωτικοί φρουροί πυροβόλησαν θανάσιμα δύο πολίτες οι οποίοι λεηλατούσαν μια ιδιωτική αποθήκη. Επτά αστυνομικοί και 3 ακόμα πολίτες μεταφέρθηκαν με τραύματα στο νοσοκομείο, πρόσθεσε ο Μεντέ.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Φαγιούλου, πρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης «Δέσμευση για την Ιθαγένεια και την Ανάπτυξη», δήλωσε ότι τουλάχιστον 13 άμαχοι είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν στην Κινσάσα.

Οι διαδηλωτές αντιτίθενται σε ένα νόμο που απαιτεί να γίνει απογραφή πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών το 2016, κάτι που από πολλούς θεωρείται ως μια εσκεμμένη προσπάθεια προκειμένου να καθυστερήσει η εκλογική διαδικασία ώστε να παραμείνει για μεγαλύτερο διάστημα στην εξουσία ο πρόεδρος της χώρας Ζοζέφ Καμπιλά. Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο κριτικοί χαρακτηρίζουν ως ένα συνταγματικό πραξικόπημα, έχει εγκριθεί από την κάτω βουλή του κοινοβουλίου και σήμερα πρόκειται να συζητηθεί από τη Γερουσία.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η απογραφή είναι απαραίτητη για την εκλογική διαδικασία στη χώρα των 65 εκατομμυρίων κατοίκων. «Ζητούμε την αποχώρηση του Καμπιλά», δήλωσε ένας διαδηλωτής. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά οι άνθρωποι φτάνουν σε αυτό το στάδιο και εμείς θα κάνουμε ό, τι έγινε και στη Μπουρκίνα», είπε ο ίδιος. Ο πρόεδρος της Μπουρκίνα Φάσο, Μπλεζ Κομπαόρε, εκδιώχθηκε τον περασμένο Οκτώβριο μετά από εξέγερση που ξεκίνησε ύστερα από πρόταση του ίδιου να παραμείνει στην εξουσία καταργώντας τα χρονικά όρια της προεδρικής θητείας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ