Τουρκία-Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη μνήμη του Χραντ Ντινκ – ΦΩΤΟ

Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, τη Δευτέρα, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για να αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ, στην όγδοη επέτειο από τη δολοφονία του, μια υπόθεση πολλές διαστάσεις της οποίας παραμένουν στο σκοτάδι μέχρι και σήμερα.

Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία ως την πλατεία Ταξίμ, όπου εδρεύει η δίγλωσση επιθεώρηση Agos, την οποία διηύθυνε, πίσω από ένα μαύρο πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα «μάθαμε για τη γενοκτονία από τον Χραντ Ντινκ» και κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «είμαστε όλοι Χραντ Ντινκ, είμαστε όλοι Αρμένιοι», μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία επενέβη, τη Δευτέρα, στην πρωτεύουσα Άγκυρα χρησιμοποιώντας εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση και δακρυγόνα για να διαλύσει μια πορεία διαδηλωτών που ήθελαν να φθάσουν ως το υπουργείο Δικαιοσύνης για να απαιτήσουν να χυθεί φως στις συνθήκες του θανάτου του δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN-Türk, 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν στην ταχεία επιχείρηση αυτή της αστυνομίας.

Την 19η Ιανουαρίου 2007 ο Χραντ Ντινκ, 52 ετών, μια πασίγνωστη μορφή της μικρής κοινότητας των Αρμένιων μειονοτικών στην Τουρκία, δολοφονήθηκε με δυο σφαίρες στο κεφάλι μπροστά στην έδρα της Agos.

Ο δημοσιογράφος εργαζόταν για τη συμφιλίωση των Τούρκων με τους Αρμένιους, αλλά οι Τούρκοι εθνικιστές τον μισούσαν διότι χαρακτήριζε γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να αναγνωρίσει ότι η εξόντωση των Αρμενίων ήταν συστηματική και σχεδιασμένη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι οι αλήθειες για τις οποίες ο Χραντ Ντινκ και άλλοι όπως αυτός έδωσαν τη ζωή τους να γίνουν πραγματικότητες σε ένα όχι πολύ μακρινό μέλλον και σε μια διαφανή δημοκρατία», δήλωσε ο συγγραφέας Μουραθάν Μουνγκάν μιλώντας στους συγκεντρωμένους. «Ελπίζω ότι η δικαιοσύνη επιτέλους θα αποδοθεί», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Ογκίν Σαμάστ, ανήλικος την εποχή εκείνη, ομολόγησε τη δολοφονία του μειονοτικού δημοσιογράφου και καταδικάστηκε τον Ιούλιο του 2011 σε κάθειρξη 23 ετών. Όμως το ερώτημα ποιοι ήταν οι εντολείς του δράστη του φόνου συνεχίζει μέχρι και σήμερα να αποτελεί αντικείμενο μιας σφοδρής πολεμικής.

Ο ένας από τους φερόμενους ως υποκινητές της δολοφονίας, ο Ερχάν Τουντζέλ, κατέθεσε κατά τη διάρκεια της δίκης του ότι είχε ενημερώσει την αστυνομία περί μιας συνωμοσίας που εξυφαινόταν σε βάρος του Χραντ Ντινκ και υποστήριξε ότι οι προειδοποιήσεις του δεν εισακούστηκαν.

Η τουρκική δικαιοσύνη επί μεγάλο διάστημα απέκλειε τη θεωρία ότι η δολοφονία του Ντινκ να οφειλόταν σε συνωμοσία, μέχρις ότου το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δώσει εντολή το 2013 να ξανανοίξει ο φάκελος της υπόθεσης.

Πολλοί Τούρκοι αξιωματούχοι, ανάμεσά τους πολλοί αστυνομικοί, διώκονται για παράλειψη καθήκοντος διότι αψήφησαν τις απειλές σε βάρος του δημοσιογράφου. Η έρευνα συνεχίζεται και σήμερα συνελήφθη ένας πρώην ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας στην επαρχία της Τραπεζούντας, από όπου καταγόταν ο εκτελεστής.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ