Wall Street: Ανησυχία επενδυτών για τα εταιρικά κέρδη του 4ου τριμήνου

Οι επενδυτές ανησυχούν κατά το άνοιγμα της περιόδου ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ, καθώς τα ασθενή στοιχεία λιανικών πωλήσεων τον Δεκέμβριο και η κατάρρευση της τιμής του χαλκού έχουν αυξήσει τον κίνδυνο μίας απογοητευτικής περιόδου, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να υπάρχει μία καλή εικόνα για τα αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου του 2014, καθώς μόνο το 7% των εταιρειών του δείκτη S&P έχουν δημοσιεύσει τους ισολογισμούς τους έως τώρα. Ωστόσο, ο συνδυασμός της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης που διαχέεται στην αγορά και της μεγάλης πτώσης των τιμών πετρελαίου ενοχλεί τους επενδυτές.

Το γεγονός αυτό μπορεί να συντηρήσει το ξεπούλημα των μετοχών για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά αν οι φτωχές κερδοφορίες δεν  μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις ήδη πολύ υψηλές αποτιμήσεις.

Οι περισσότερες από τις 33 εταιρείες, που έχουν ήδη ανακοινώσει ισολογισμούς, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα κέρδη και έσοδα, αλλά οι προβλέψεις των εταιρειών αυτών είχαν ήδη αναθεωρηθεί δραστικά προς τα κάτω τις περασμένες εβδομάδες.

Η Wall Street αναμένει ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα αυξηθούν κατά 3,5%  για το τέταρτο τρίμηνο του 2014, αλλά το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί από 4,2% από την 1η Ιανουαρίου 2015 και 11% από την 1η Οκτωβρίου 2014.

Μία κακή περίοδος αποτελεσμάτων μπορεί γρήγορα να κάνει τις μετοχές να φαίνονται πιο ακριβές, καθώς ο δείκτης τιμών/κερδών του S&P τη Δευτέρα είχε διαμορφωθεί στο 16,2 που είναι πάνω από τον ιστορικό μέσο του (15). Οποιαδήποτε επιδείνωση των κερδών θα έθετε σε καθοδική πίεση τις τιμές των μετοχών.

Κυρίως οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν μία επιβράδυνση της κερδοφορίας τους στο τέταρτο τρίμηνο, ακολουθώντας τις ενεργειακές εταιρείες που αναμένεται να σημειώσουν πτώση 21% στην κερδοφορία, καθώς το πετρέλαιο έχει πέσει 59% από τον περασμένο Ιούνιο.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ