Κέρι: Θα δώσω μια μεγάλη αγκαλιά στο Παρίσι

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι θα μεταβεί στο Παρίσι το απόγευμα και θα παραμείνει ως την Παρασκευή «για να δώσει μια μεγάλη αγκαλιά» στη Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας, δήλωσε ο ίδιος από τη Σόφια.

Αύριο ο Κέρι, που είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, υπογράμμισε ότι επιθυμεί να εκφράσει την «στοργή» των ΗΠΑ προς τη σύμμαχό τους χώρα, την ώρα που η απουσία αμερικανικής εκπροσώπησης σε υψηλό επίπεδο στην πορεία της Κυριακής στο Παρίσι έχει χαρακτηριστεί ατόπημα.

«Η επίσκεψή μου στη Γαλλία έχει κυρίως στόχο να δώσω μια μεγάλη αγκαλιά στο Παρίσι και να εκφράσω τη στοργή του Αμερικανικού λαού προς τη Γαλλία και τους φίλους μας εκεί που πέρασαν φρικτές στιγμές», είπε ο Κέρι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ από τη Σόφια.

Η Γαλλία είναι «ο πιο παλαιός σύμμαχος» των ΗΠΑ, είχε δηλώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα δύο ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo που στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, από τους οποίους οι 7 ήταν δημοσιογράφοι. Ωστόσο την Κυριακή, οι ΗΠΑ δεν θεώρησαν χρήσιμο να εκπροσωπηθούν σε υψηλό επίπεδο στη χωρίς προηγούμενο διαδήλωση κατά την οποία 50 ηγέτες, ανάμεσά τους ο ισραηλινός και ο παλαιστίνιος, περιστοίχισαν τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Στο ιστορικό αυτό γεγονός, η Ουάσινγκτον δεν ήταν παρούσα παρά δια της πρεσβευτού της, της Τζέιν Χάρτλεϊ, η οποία είναι εξειδικευμένη στα οικονομικά, δεν έχει διπλωματική πείρα και ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά της στο Παρίσι.

Επίσης ο Κέρι σημείωσε ότι κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι ενδέχεται να συναντηθεί και με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, όμως διευκρίνισε ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Οι δύο άνδρες είχαν έντονες διαβουλεύσεις χθες Τετάρτη για το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το αν θα συναντηθούμε ή όχι στο Παρίσι», είπε ο Κέρι. «Είναι πιθανό, αλλά τίποτε δεν έχει αποφασιστεί. Ενδέχεται και να μην συμβεί».

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός χαρακτήρισε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τις σφαγές που διέπραξε πρόσφατα η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία.

«Η πρόσφατη σφαγή είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και τίποτε άλλο. Είναι μια φρικτή σφαγή αθώων», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία εκατοντάδες άνθρωποι, «ενδεχομένως και περισσότεροι», φέρονται να φονεύθηκαν από τους αντάρτες στην πόλη Μπάγκα, εμπορικό σταυροδρόμι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, κατά την επίθεσή που εξαπέλυσαν στις 3 Ιανουαρίου.

«Η Μπόκο Χαράμ εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή απειλή, όχι μόνο για τη Νιγηρία και για την περιοχή, αλλά για το σύνολο των αξιών μας», συνέχισε ο Κέρι, χαρακτηρίζοντας την οργάνωση «μια από τις πιο απειλητικές και επιβλαβείς τρομοκρατικές οντότητες που είναι ενεργές σήμερα στον πλανήτη».

Ο Αμερικανός υπουργός επεσήμανε ότι αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό «πριν μερικές ημέρες» με τον Νιγηριανό πρόεδρο Γκούντλακ Τζόναθαν. Επίσης συζήτησε σήμερα το πρωί με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, που είναι επίσης στη Σόφια, «την πιθανότητα να ξεκινήσουμε εκείνος και εγώ μια ειδική πρωτοβουλία για το θέμα της Νιγηρίας και της Μπόκο Χαράμ».

«Κανείς», επέμεινε ο Κέρι, «δεν πρέπει να αμφισβητεί την αποφασιστικότητα του κόσμου να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος, τους Σεμπάμπ, το Μέτωπο αλ Νόσρα και άλλες οργανώσεις που αψηφούν τις διεθνείς αξίες που καθοδηγούν τον κόσμο εδώ και τόσο καιρό».

 

 Διαβάστε επίσης:

Η δημοσιογράφος από τη Συρία που λέει “Είμαι και εγώ Charlie” – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ