“Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο”

«Οι διαδικασίες προσαρμογής στην Ελλάδα χρειάζονται χρόνο», ανέφερε ο διοικητής της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι.

«Πιστεύω ότι είναι συχνά ευνοϊκότερο να βοηθήσουμε δίνοντας αυτό τον χρόνο, από το να διακινδυνεύσουμε μία κατάρρευση, από την οποία τελικά θα βγουν όλοι ζημιωμένοι» τόνισε, αντικρούοντας την πάγια θέση του διευθυντή του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου, Χανς- Βέρνερ Ζιν, για την ανάγκη εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, κατά τη διάρκεια συζήτησης στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών.

Ο Χανς- Βέρνερ Ζιν εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ευρωζώνη και η ΕΚΤ κράτησαν λανθασμένη στάση σε σχέση με την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι «η σωστή συνταγή είναι η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ένα “Grexit”, ώστε η Ελλάδα, με ένα αδύναμο νέο νόμισμα, να μπορέσει να ξαναγίνει ανταγωνιστική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόλα αυτά, η πρόθεση να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ αποτελεί «άδεια» για μπλοκάρισμα των μεταρρυθμίσεων. Επίσης, σημείωσε ότι «στον πολιτικό τομέα υπάρχουν τεράστια φαινόμενα μετάδοσης, που τελικά θα οδηγήσουν σε μία κατάσταση, όπου η Ευρώπη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν βάλτο χρέους» και αυτό είναι πιο μεγάλος κίνδυνος από τον κίνδυνο του εάν περνούν τώρα κρίση οι χρηματαγορές.

Αντικρούοντας τη θεωρία του Χανς – Βέρνερ Ζιν πως έχει «καεί» έως τώρα πολύ χρήμα με τα πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα, ο Έβαλντ Νοβότνι επισήμανε ότι όλα τα ελληνικά προγράμματα συνδέονταν με όρους, και ακριβώς αυτό είναι ένα από τα σημεία που πάντα πρέπει να συζητείται, δηλαδή εάν μερικές φορές αυτοί οι όροι υπήρξαν σωστοί κλπ, αλλά δεν ισχύει ότι τα χρήματα απλά δίνονται στους Έλληνες, αδιαφορώντας για το πώς αυτοί τα αξιοποιούν.

 

Διαβάστε επίσης:

Die Zeit: Οι οιωνοί δεν είναι κακοί για τον Τσίπρα

Ο Φράτσερ στο Spiegel: Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη 

Handelsblatt: Μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν φοβίζει το Βερολίνο 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ