Ισοσκελισμένος το 2014 ο γερμανικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός

Η Γερμανία πέτυχε να ισοσκελίσει τον ομοσπονδιακό της προϋπολογισμό το 2014, για πρώτη φορά τα τελευταία σχεδόν πενήντα χρόνια και ένα έτος πριν από την προθεσμία γι’ αυτό, σύμφωνα με δύο πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό οι οποίες είναι ενήμερες για το οριστικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού οι οποίες μίλησαν, τη Δευτέρα, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Αυτό ενδέχεται να σημάνει ότι η κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, η οποία δέχεται πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους της να δαπανήσει περισσότερα για υποδομές και σε άλλους τομείς ώστε να συμβάλει να τονωθεί η ιδιαίτερα εξασθενημένη οικονομική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, έχει μεγαλύτερα περιθώρια να αυξήσει τις επενδύσεις. Το Βερολίνο μέχρι σήμερα εμφανιζόταν πολύ επιφυλακτικό απέναντι στις προτροπές αυτές, διότι η γερμανική κυβέρνηση έλεγε πως δεν ήθελε να θέσει σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου να ισοσκελιστεί ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός.

«Τα καλά νέα είναι πως αυτό δεν είναι αποτέλεσμα περαιτέρω προσπαθειών της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά (οφείλεται) στην εξοικονόμηση πόρων από τα χαμηλά επιτόκια και τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα», σημείωσε ο Κρίστιαν Όντενταλ, επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου μελετών Centre for European Reform (Λονδίνο).

«Αυτό σημαίνει πως ο γερμανικός προϋπολογισμός έχει μεγαλύτερα περιθώρια για περισσότερες δαπάνες», πρόσθεσε επισημαίνοντας πάντως ότι το ύψος των επιπρόσθετων δαπανών δεν θα είναι πιθανότατα αρκετό για να μεταβάλει την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Ο οριστικός ομοσπονδιακός προϋπολογισμός του 2014 πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας. Μια από τις πηγές επιβεβαίωσε ότι ο στόχος να ισοσκελιστεί επιτεύχθηκε νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν χάρη στα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια δανεισμού των γερμανικών κρατικών ομολόγων και την αύξηση των εσόδων από τη φορολογία.

Η Γερμανία σκόπευε να επιτύχει έναν ισοσκελισμένο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό το 2015, αλλά το υπουργείο Οικονομικών είχε αφήσει να εννοηθεί τον Δεκέμβριο του 2014 πως ο στόχος αυτός ίσως επιτυγχανόταν και το 2014. Δίνοντας στη δημοσιότητα στοιχεία τον Δεκέμβριο, το υπουργείο Οικονομικών είχε εξηγήσει πως ο καθαρός δανεισμός του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους το 2014 πιθανόν θα ήταν χαμηλότερος από τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προβλέπονταν.

Τα ομοσπονδιακά φορολογικά έσοδα πιθανόν αυξήθηκαν σε περίπου 269 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014, ήταν δηλαδή υψηλότερα κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το 2013, σύμφωνα με εκτιμήσεις οι οποίες είχαν ανακοινωθεί τον Νοέμβριο.

Τα επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο σχεδόν στο μηδέν και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη είχε αποτέλεσμα οι επενδυτές να αναζητούν τις ασφαλέστερες δυνατές τοποθετήσεις.

Την ίδια πληροφορία, περί της επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού το 2014, δημοσίευσε νωρίτερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ