Δημοπρατείται το τελευταίο φύλλο του Charlie Hebdo

Το τελευταίο φύλλο του περιοδικού Charlie Hebdo, που έχει εξαντληθεί από τα περίπτερα και τα σημεία πώλησης Τύπου από χθες, προσφέρεται για αγορά στο Διαδίκτυο, σε τιμές μερικές φορές αστρονομικές.

Με τιράζ 60.000 φύλων κι αφού η τρέχουσα έκδοση εξαντλήθηκε από τα περίπτερα μετά το σοκ που προκάλεσε η επίθεση στα κεντρικά γραφεία του περιοδικού στο Παρίσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 12 ανθρώπων, για το τελευταίο φύλλο του Charlie Hebdo έγιναν σχεδόν 80 προσφορές στον αμερικανικό ιστότοπο αγοροπωλησιών στο διαδίκτυο eBay, όπου η τιμή “άμεσης” πώλησης κυμάνθηκε από τα 650 ευρώ στα 1.000 ευρώ και σε μια περίπτωση ακόμη και στα 50.000 ευρώ.

Σε πολλές δημοπρασίες η τιμή έφθασε στα 500 ευρώ και σε δύο ακόμη και τα 60.000 ευρώ και τα 75.000 ευρώ—χωρίς ωστόσο να είναι εγγυημένο ότι οι προσφορές αυτές συνεπάγονται την καταβολή του ποσού (ο νικητής της δημοπρασίας μπορεί, στο τέλος, να αποσυρθεί).

«Σπάνιο: το τελευταίο φύλλο του Charlie Hebdo» γράφει μια καταχώριση. Ένας πωλητής «στρατιωτικών προϊόντων» πρότεινε την αγορά «του τελευταίου φύλλου του Charlie Hebdo πριν από την επίθεση».

Εκτός του τελευταίου φύλλου της εφημερίδας, άλλοι πωλητές πρότειναν την αγορά παλαιότερων φύλλων που έγραψαν ιστορία, όπως εκείνο του Νοεμβρίου του 2011 όταν η συντακτική ομάδα είχε αλλάξει τον τίτλο της έκδοσης, σε Σαρία Εμπντό.

Ένα εξ αυτών πωλείται στην τιμή των 15.000 ευρώ, κι ο πωλητής του υποστηρίζει πως θα διαθέσει το ποσό σε μία οργάνωση που βοηθά θύματα επιθέσεων.

Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πάντως οι συναλλαγές αυτές προκάλεσαν αποδοκιμασία: «business is business, είναι θλιβερό» ήταν το σχόλιο που ανήρτησε ένας χρήστης στο Twitter.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο ο eBay υπενθύμισε ότι αποτελεί «μια ανοικτή αγορά, που δεν επιβάλλει κανέναν περιορισμό αναφορικά με την τιμή των αντικειμένων που τίθενται προς πώληση».

«Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, που προβλήθηκε πολύ από τα μέσα ενημέρωσης, και προκάλεσε περιέργεια, και όσο περισσότεροι άνθρωποι ενδιαφέρονται, τόσο τα ποσά ανεβαίνουν» υπογράμμισε μια εκπρόσωπος τύπου της αμερικανικής εταιρείας, μιας από τις μεγαλύτερες του κλάδου παγκοσμίως.

«Όμως το eBay επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποσύρει από τον ιστότοπό του κάθε προσφορά η οποία έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της κοινότητας» των χρηστών του ιστοτόπου, υπογράμμισε η εταιρεία σε ένα δελτίο τύπου της και προσέθεσε ότι οι υπάλληλοί της «θα αποσύρουν κάθε προσφορά που σχετίζονται με αυτήν την τραγωδία αν δεν τηρούν τους όρους χρήσης» της υπηρεσίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Ο ράπερ τζιχαντιστής δολοφόνος –ΒΙΝΤΕΟ

Isis: Οι ήρωες εκδικήθηκαν στο Παρίσι… 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ