“Ανοιχτό το Βερολίνο στο διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ”

«Το Βερολίνο ανοιχτό στο διάλογο με την Αριστερά στην Αθήνα», επιγράφει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η Süddeutsche Zeitung γράφοντας: «Η γερμανική κυβέρνηση θα ήταν πρόθυμη να προχωρήσει σε διάλογο σε περίπτωση εκλογικής νίκης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Σε κυβερνητικούς κύκλους αναφέρεται πως όλες οι φήμες που θέλουν την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αφήνει την Ελλάδα να φθάσει σε μια έξοδο από το ευρώ σε περίπτωση επιτυχίας του Τσίπρα στις βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, είναι ‘καθαρές ανοησίες’».

Στις εσωτερικές της σελίδες η SZ φιλοξενεί σχόλιο με τον τίτλο «Η μοναξιά του σπασίκλα», το οποίο αναφέρεται στις σχέσεις Γερμανίας – Ελλάδας, θεωρώντας πως η Γερμανία, «η οποία έχει αυτοαναγορευθεί ως καθοδηγητής, δεν προκαλεί μόνο το σεβασμό στα άλλα κράτη. Πολύ γρήγορα ο σεβασμός μετατρέπεται σε οργή όταν η ματιά του Βερολίνου συγκρούεται με αυτήν μιας άλλης χώρας».

Και η εφημερίδα διερωτάται: «Θα πρέπει για αυτό το λόγο το Βερολίνο να σιωπά ή μπορεί να απευθύνει προειδοποιήσεις ενόψει των ελληνικών εκλογών; Η απάντηση δεν είναι σαφής. Εξαρτάται από την χρονική στιγμή, την ένταση του τόνου και τον ίδιο τον τόνο. Η προειδοποίηση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι δικαιολογημένη, διότι ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας γεννά προσδοκίες στους εκλογείς του, τις οποίες στο τέλος θα πληρώσουν άλλα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα μπορεί να εξοφλήσει τους δανειστές του. Αυτό επιτρέπεται κανείς να το πει στον ίδιο καθώς και στους οπαδούς του. Από την άλλη πλευρά όμως μια εκλογική προειδοποίηση μπορεί να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο: Όταν ο σπασίκλας δείχνει τη δύναμη του στην αυλή του σχολείου, τόσο πιο πολύ συσπειρώνονται οι αδύναμοι».

Αποδυνάμωση των ολιγαρχών και περί παραμυθιών

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να αποδυναμώσει τους ολιγάρχες», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, που σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας και το αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ τα βάζουν με την ελίτ της χώρας. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, ένας από τους κύριους στόχους του κόμματος είναι να περικόψει την επιρροή των ολιγαρχών στα πολιτικά και οικονομικά πράγματα της χώρας, δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης στους Financial Times».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung δημοσιεύει σχόλιο που αναφέρεται στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η γερμανική κυβέρνηση διαδίδει παραμύθια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και σημειώνει: «Αν εξαιρέσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πρώτα να κερδίσει τις εκλογές και μετά να σχηματίσει μια κυβέρνηση συνασπισμού – ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι αυτονόητα – ο Τσίπρας φαίνεται να πιστεύει πραγματικά ότι θα μπορούσε να τερματίσει το πρόγραμμα λιτότητας, ότι δεν χρειάζεται πια να εκπληρώσει καμία υποχρέωση, ότι θα περικοπεί το χρέος και ότι όλοι θα είναι χαρούμενοι στην ευρωζώνη. Ο πραγματικός παραμυθάς είναι αυτός!»

Τέλος, η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt αναφερόμενη στις προειδοποιήσεις του Βερολίνου περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ γράφει: «Οι προειδοποιήσεις προς την κατεύθυνση της Αθήνας δεν είναι αντιευρωπαϊκές. Διαπνέονται μάλλον από ένα ευρωπαϊκό πνεύμα. Σε μια νομισματική ένωση οι εξαρτήσεις είναι πολύ μεγάλες ώστε να απαγορεύονται οι εκατέρωθεν αναμείξεις. Ακριβώς για αυτό τον λόγο προσπαθούν οι Ευρωπαίοι εδώ και χρόνια να συντονίσουν αποτελεσματικότερα την οικονομική και νομισματική πολιτική τους και να υπάρχει ένας αμοιβαίος έλεγχος. Το ότι δεν κατάφεραν να φθάσουν πολύ μακριά γίνεται εμφανές και πάλι από τη συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ».

Πηγή: DW

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ