Συρία-Τουλάχιστον 19 νεκροί από πυρά πυροβολικού των ανταρτών στο Χαλέπι

Τουλάχιστον 19 πολίτες, ανάμεσά τους πέντε παιδιά και τρεις γυναίκες, σκοτώθηκαν από οβίδες οι οποίες εβλήθησαν από αντάρτες σε τομείς που συνεχίζουν να ελέγχονται από δυνάμεις πιστές στο καθεστώς στην πόλη Χαλέπι, στην ομώνυμη επαρχία της βόρειας Συρίας, ανακοίνωσε σήμερα μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Τα θύματα αυτά έχασαν τη ζωή τους χθες Πέμπτη σε συνοικίες στο δυτικό τμήμα του Χαλεπιού, όπου ακόμη 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται μια μητέρα και τα τρία τους παιδιά, που βρίσκονταν μέσα σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από οβίδα. Ο πατέρας τραυματίστηκε», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν.

Στις συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες στην ίδια πόλη—την άλλοτε ακμάζουσα οικονομική πρωτεύουσα της Συρίας—τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους μια έγκυος, σκοτώθηκαν από έναν πύραυλο εδάφους-εδάφους που εκτόξευσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Χαλέπι είναι χωρισμένο από τον Ιούλιο του 2012 ανάμεσα στους τομείς που ελέγχουν δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, στα δυτικά, και αυτές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, στα ανατολικά. Αυτές οι τελευταίες τελούν από τις αρχές του Οκτωβρίου του 2014 υπό πολιορκία από όλες τις πλευρές, καθώς ο στρατός έχει προελάσει και έχει αποκόψει κάθε οδό ανεφοδιασμού τους.

Από τα τέλη του 2013 η Πολεμική Αεροπορία προχωρά σχεδόν καθημερινά στη ρίψη αυτοσχέδιων βομβών—βαρελιών με εκρηκτικές ύλες—στους τομείς που ελέγχουν οι αντάρτες, προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς, παρά την απόφαση του ΟΗΕ η οποία καταδίκαζε αυτή την πρακτική.

Από τη δική τους πλευρά οι αντάρτες βάλλουν με πυροβολικό και αυτοσχέδιες ρουκέτες, έχοντας σκοτώσει εκατοντάδες ανθρώπους.

Η σύρραξη στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 200.000 ανθρώπους αφότου ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011, συμπεριλαμβανομένων 76.000 και πλέον το 2014, τη χρονιά που υπήρξε η πιο αιματηρή του πολέμου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ