Google, Facebook και Twitter σε κόντρα με το Κρεμλίνο

Το Facebook , το Twitter και η Google έχουν αρχίσει να αντιστέκονται στις εντολές του Κρεμλίνου να αφαιρέσουν πληροφορίες και ειδήσεις που έχουν δημοσιευτεί αναφορικά με την πορεία που θα γίνει τον επόμενο μήνα για τη στήριξη του ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Navalny.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal έπειτα από αίτημα των Ρώσων εισαγγελέων, ο Roskomnadzor, αρμόδιος φορέας για τις επικοινωνίες της χώρας, άρχισε να εκδίδει “απαγορευτικά”, όταν κυκλοφόρησε στα social media η είδηση ότι διοργανώνεται η πορεία.

Το Facebook το περασμένο Σαββατοκύριακο μπλόκαρε μια σελίδα που προωθούσε την εκδήλωση, όμως αμέσως ξεφύτρωσαν άλλες με το ίδιο ακριβώς θέμα, τις οποίες δεν μπλόκαρε ποτέ. Σε μια από αυτές μάλιστα αναφέρεται ότι στην πορεία θα δώσουν το “παρών” πάνω από 32.000 χρήστες του Facebook.

Οι νομικοί του Facebook εξετάσουν ένα αυξανόμενο αριθμό ρωσικών αιτημάτων περί αφαίρεσης των σχετικών σελίδων, σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα.

Από την πλευρά του το Twitter,  επιβεβαίωσε ότι από την περασμένη εβδομάδα έχει λάβει πολλές οδηγίες από τις ρωσικές αρχές να αφαιρέσουν τα tweets και να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς που προωθούν την εκδήλωση. Οι αρχές της Ρωσίας επικαλούνται εισαγγελική εντολή.

Ένας εκπρόσωπος του Twitter δήλωσε ότι η εταιρεία “δεν έχει αφαιρέσει το περιεχόμενο που ζήτησαν αφαιρεθεί, και έχει διαβιβάσει τις εντολές της κυβέρνησης στους χρήστες για να τους προειδοποιήσει.

Τέλος το Youtube που ανήκει στην Google έχει ακόμα δημοσιευμένα στη ρωσική έκδοση του site βίντεο που προωθούν την εκδήλωση, παρά τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Ένας εκπρόσωπος του Roskomnadzor είπε ότι η εντολή των εισαγγελέων να μπλοκάρει τις ειδήσεις σχετικά με την εκδήλωση πρέπει να υλοποιηθεί, ωστόσο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει αυτό.  Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν επηρεάζει συνήθως χρήστες εκτός Ρωσίας. 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ