Δέκα χρόνια από το φονικό τσουνάμι της Ινδονησίας – ΒΙΝΤΕΟ

Χιλιάδες Ινδονήσιοι συγκεντρώθηκαν σήμερα για να προσευχηθούν σε ένα τέμενος, ένα από τα ελάχιστα κτίρια που έμειναν όρθια στο Μπάντα Άτσεχ, την πόλη που ισοπεδώθηκε από το τσουνάμι που έπληξε τη νοτιοανατολική Ασία πριν από δέκα χρόνια, σκοτώνοντας τουλάχιστον 226.000 ανθρώπους.

Οι φωτογραφίες του τεμένους, του μοναδικού κτιρίου που έστεκε ακόμη ανάμεσα στα χαλάσματα μετά τον ισχυρό σεισμό των 9,1 βαθμών και το τσουνάμι που σάρωσε όλη την περιοχή, ήταν από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες της 26ης Δεκεμβρίου 2004.

“Ο Αλλάχ κράτησε ανέπαφο αυτόν τον οίκο, για αυτό εμείς οι μουσουλμάνοι πιστεύουμε”, είπε ο Αζμάν Ισμαήλ, ο ιμάμης του Μεγάλου Τεμένους Μπαϊτουραχμάν, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς. Περίπου 5.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, συνέρρευσαν στο τζαμί αυτό για να προσευχηθούν και να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων, στη μεγαλύτερη ομαδική προσευχή που έχει οργανωθεί μετά το τσουνάμι.

Η επαρχία Άτσεχ υπέστη τις μεγαλύτερες καταστροφές το 2004. Υπολογίζεται ότι μόνο σε αυτήν 168.000 σκοτώθηκαν από το τσουνάμι που έπληξε επίσης τη Σρι Λάνκα, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Μολονότι το τσουνάμι έσπειρε την καταστροφή, ο Ισμαήλ υποστήριξε ότι έφερε μαζί τους την ανάπτυξη και την ειρήνη στην επαρχία η οποία μαστιζόταν επί πολλά χρόνια από εμφύλια σύρραξη μεταξύ των ανταρτών και του στρατού.

“Το τσουνάμι θα πρέπει να το θεωρήσουμε ευλογία και όχι τιμωρία από τον Αλλάχ”, είπε στους πιστούς ο Σιέιχ Άλι Τζάμπερ, ένας ιμάμης από τη Σαουδική Αραβία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ