Σενάρια περί Grexit από τον διεθνή Τύπο

Σενάρια περί Grexit από τον διεθνή Τύπο

Ριψοκίνδυνο θεωρεί ο διεθνής Τύπος τον αιφνιδιασμό του Ελληνα Πρωθυπουργού και αποδίδει την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου στην ανησυχία των επενδυτών μπροστά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, επανέρχονται με βίαιο τρόπο τα σενάρια περί Grexit. «Η Ελλάδα κοροϊδεύει τον εαυτό της μιλώντας για δημοσιονομική εξυγίανση», έγραψε το γερμανικό περιοδικό Focus, ενώ η ελβετική Neue Zuercher Zeitung έκανε λόγο για «εκλογικό καζίνο» του Αντώνη Σαμαρά. «Οι επενδυτές έριξαν μια δεύτερη ματιά στον ΣΥΡΙΖΑ και συνειδητοποίησαν ότι είναι ένα κόμμα πιο ριζοσπαστικό από την παραδοσιακή Αριστερά στην Ελλάδα», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Νίκολας Βίρον από του Ινστιτούτο Μπρίγκελ στις Βρυξέλλες. «Αν αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ομαλή η διαδρομή», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για «μια ζαριά που εκθέτει την κυβέρνησή του σε κίνδυνο και προσφέρει μια ευκαιρία στο αριστερό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είναι αντίθετο με τους όρους της οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας», εκτιμούν οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Δήμας θα καταφέρει να κερδίσει την υποστήριξη των βουλευτών της αντιπολίτευσης ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές.

Κατά τους Financial Times, η μεγαλύτερη υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από το 1987 οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν από την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέλθει στην εξουσία. «Επισπεύδοντας την εκλογή Προέδρου ο κ. Σαμαράς στοιχηματίζει ότι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και αυτοί των μικρότερων κομμάτων θα υποστηρίξουν τον υποψήφιό του αντί να αντιμετωπίσουν το πολιτικό και οικονομικό χάος που θα πυροδοτήσει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζει το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το σχετικό τηλεγράφημα του Reuters: «Ο Σαμαράς επενδύει στον φόβο που μπορεί να χρησιμεύσει για να πείσει είκοσι και πλέον ανεξάρτητους βουλευτές να τον στηρίξουν».

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η επιστροφή της συζήτησης περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. «Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει τη ρητορική του, δεν έχει αποσαφηνίσει αν σκοπεύει να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, μια κίνηση, που θα μπορούσε μεν να ελαφρύνει το χρέος της Ελλάδας, αλλά θα μπορούσε να έχει άλλες οδυνηρές συνέπειες. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να διώξει τους διεθνείς επενδυτές από τη χώρα για πολλά χρόνια, δυσχεραίνοντας την ανάκαμψη, παρόλο που οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται. Ορισμένοι άφησαν μάλιστα να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να στοιχίσει στη χώρα τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη», γράφει το Associated Press.

«Καιρός να ξαναστρέψουμε την προσοχή μας στην Ελλάδα», αναφέρει μεταξύ άλλων το Businessweek. «Η Ελλάδα μπορεί να αποδειχτεί τις επόμενες έξι εβδομάδες πιο σημαντική για τις παγκόσμιες αγορές απ’ ό,τι ήταν το 2014 η Ρωσία/Ουκρανία. Μια πιθανή εκλογική νίκη ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αναγκάσει την Ευρωζώνη να επιλέξει μεταξύ δημοσιονομικής ένωσης («κούρεμα» του ελληνικού χρέους) ή της πρώτης εξόδου από το ευρώ», λέει στους FT ο Τσαρλς Ρόμπερτσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Renaissance Capital.

Η αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, η οποία ένα 24ωρο νωρίτερα φιλοξένησε την ανάλυση του Σάιμον Νίξον για την πορεία της χώρας «από τον θρίαμβο στην τραγωδία», επικεντρώνεται περισσότερο στην κατάρρευση του Χρηματιστηρίου και στην άνοδο του επιτοκίου των ελληνικών κρατικών ομολόγων.

«Η Ελλάδα και η Ευρωζώνη ετοιμάζονται για αγωνιώδη Χριστούγεννα μετά το τζογάρισμα του Αντ. Σαμαρά, που θα μπορούσε να φέρει στην εξουσία ένα κόμμα, το οποίο δηλώνει ότι προτιμά τη χρεοκοπία από την αποπληρωμή των δανείων ύψους πολλών δισ. ευρώ», υπογραμμίζει το Fortune.

Πηγή: Καθημερινή

Όλες οι ειδήσεις για την υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας εδώ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ