Αίγυπτος- Σε θάνατο 185 κατηγορούμενοι

Αίγυπτος- Σε θάνατο 185 κατηγορούμενοι

Δικαστήριο της Αιγύπτου καταδίκασε σε θάνατο 185 πρόσωπα που κρίθηκαν ένοχα για την επίθεση εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος στα προάστια του Καΐρου, κατά την διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 13 αστυνομικοί, την 14η Αύγουστου 2013.

Η απόφαση αυτή πάντως δεν είναι ακόμη τελεσίδικη, καθώς αναμένεται να ασκηθούν εφέσεις η εκδίκαση των οποίων πιθανόν θα είναι μακρόχρονη. Δεν αποκλείεται να μετατραπούν σε ισόβια όταν εκδοθεί η αμετάκλητη απόφαση, την 24η Ιανουαρίου.

Εκ των προσώπων που καταδικάστηκαν, υπό κράτηση βρίσκονται 143. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν ερήμην, σύμφωνα με εκπρόσωπο του δικαστηρίου.

Εξάλλου, η απόφαση πρέπει να υποβληθεί προς έγκριση στον μουφτή της Αιγύπτου, αν και η κρίση που θα εκφέρει αυτός δεν είναι δεσμευτική για τις αρχές.

Αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι τον Ιούλιο του 2013, οι υποστηρικτές του έχουν γίνει στόχος ενός κύματος αιματηρής καταστολής—τουλάχιστον 1.400 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους.

Εξάλλου εκατοντάδες υποστηρικτές του Μόρσι έχουν καταδικαστεί σε θάνατο σε μαζικές δίκες που ολοκληρώνονται μέσα σε μερικά λεπτά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει επικρίνει έντονα, τονίζοντας πως «δεν έχουν προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία».

Η σημερινή καταδικαστική απόφαση εκδόθηκε μερικές ημέρες μετά την απόφαση της δικαιοσύνης της Αιγύπτου να θέσει στο αρχείο της κατηγορίες σε βάρος του Χόσνι Μουμπάρακ για τις δολοφονίες διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του 2011 η οποία σήμανε τον τερματισμό της 30ετούς κυριαρχίας του στο αιγυπτιακό πολιτικό σκηνικό.

Η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα στο χωριό Κερντάσα, σε μικρή απόσταση από το Κάιρο, πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα που οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν τους δύο καταυλισμούς των υποστηρικτών του Μόρσι που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Κάιρο, σε μια επιχείρηση η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες άνθρωποι. Επρόκειτο για ένα από τα πιο αιματηρά επεισόδια στην σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ