Ανεξαρτητοποιείται η IRIN από τον ΟΗΕ

Ανεξαρτητοποιείται η IRIN από τον ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θα προχωρήσει στην αυτονόμηση του πρακτορείου ειδήσεων για υποθέσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος IRIN, που πρόκειται να μετατραπεί σε ένα ανεξάρτητο ίδρυμα με έδρα την Ελβετία, αφού ένας φιλάνθρωπος από το Χονγκ Κονγκ έκανε σε αυτό μια επένδυση ύψους $25 εκατομμυρίων (€19,9 εκατ.).

Στόχος είναι ο ΟΗΕ να επικεντρωθεί στο βασικό ανθρωπιστικό του έργο επιτρέποντας παράλληλα στο IRIN, το οποίο στα πρώτα του βήματα έστελνε με φαξ ειδήσεις αφρικανικού ενδιαφέροντος αμέσως μετά τη γενοκτονία στη Ρουάντα το 1994, να επεκταθεί ανοίγοντας γραφεία στη Γενεύη, τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

Το IRIN σχεδιάζει να προσθέσει υπηρεσίες σε άλλες δύο γλώσσες, κινεζικά και ισπανικά, στις υπάρχουσες υπηρεσίες του σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, αλλά και να μεγεθύνει κατά πολύ την παραγωγή περιεχομένου για τα κινητά και τις ταμπλέτες, όπως δήλωσε ο μεταβατικός διευθυντής του, ο Μπεν Πάρκερ, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

«Θα αποκτήσουμε πιο φρέσκια φωνή, πιο οξύ τόνο και πιο συναρπαστικό ύφος, πιο προσαρμοσμένο στον τρόπο που διανέμονται και καταναλώνονται οι ειδήσεις σήμερα. Θα είμαστε σε θέση να κάνουμε τις δύσκολες ερωτήσεις, με τον τρόπο που το κάναμε πάντοτε στο παρελθόν», ανέφερε ο Πάρκερ.

Το ίδρυμα στο οποίο θα ανήκει πλέον IRIN θα λειτουργεί με βάση το νομικό πλαίσιο της Ελβετίας και θα εγγυάται τόσο την ελευθερία του περιεχομένου που παράγουν οι 170 δημοσιογράφοι οι οποίοι συνεργάζονται μαζί του, όσο και την μη κερδοσκοπική του φύση.

Ο Τζιο Λο, ο επιχειρηματίας και διευθυντής του φιλανθρωπικού ιδρύματος Jynwel, που έκανε τη δωρεά, ανέφερε πως ο σκοπός είναι να υπάρξει περισσότερη κάλυψη σε περιοχές του κόσμου για τις οποίες η ειδησεογραφία σπανίζει. Σημείωσε ακόμη ότι στόχος είναι να αυξηθεί η ισχύς του IRIN, ώστε να μην έχει ανησυχίες για την οικονομική του βιωσιμότητα βραχυπρόθεσμα.

«Πιστεύουμε πως σε πέντε χρόνια από σήμερα το IRIN μπορεί να είναι βιώσιμο, με το ένα τρίτο των εσόδων του να προέρχεται από δωρητές και τα υπόλοιπα δύο τρίτα από διαφημίσεις και πιθανόν εταίρους του» ή πελάτες του, τόνισε.

«Η ανάγκη για το IRIN δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσο επιτακτική».

Η ειδησεογραφική υπηρεσία, που ξεκίνησε τη ζωή της με την ονομασία “Integrated Regional Information Networks”, σημειώνει πως ήταν ανάμεσα στα πρώτα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν κρίσεις όπως η σύρραξη στο Νταρφούρ (2003), ο λιμός στη Σομαλία (2011), οι ταραχές στη Μπουρκίνα Φάσο (φέτος), και η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία (2009).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ