G20-Αποφάσισαν ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης

G20-Αποφάσισαν ενίσχυση της παγκόσμιας ανάπτυξης

Οι είκοσι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη ενός πακέτου μέτρων που στόχο έχει να ενισχύσει την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους που φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τα μέτρα που υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι “θα αυξήσουν (το παγκόσμιο ΑΕΠ) κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.

Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε “τη σημαντική πρόοδο” που έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.

Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη “ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης” για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από “μάχη χαρακωμάτων” μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ