Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής η απόφαση για περαιτέρω κυρώσεις προς τη Ρωσία

Καθώς οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζουν να διχάζονται, η απόφαση σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της σύγκρουσης στην Ουκρανία αναμένεται να ληφθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα του Δεκεμβρίου, εκτίμησαν σήμερα Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, το πρώτο στο οποίο θα προεδρεύσει η νέα Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, η Φεντερίκα Μογκερίνι. Αλλά δεν αναμένεται να αποφασιστεί η περαιτέρω κλιμάκωση των κυρώσεων, παρά την επιδείνωση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απείλησε χθες τη Μόσχα ότι η Δύση ενδέχεται να λάβει περαιτέρω τιμωρητικά μέτρα λόγω της «στρατιωτικής κλιμάκωσης» της κρίσης. Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορήθηκαν για τις παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας και τη συνέχιση των εχθροπραξιών, στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Όμως οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ μπορούν μόνον να δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ να ετοιμάσουν έναν κατάλογο προσώπων στις τάξεις των αυτονομιστών και πιθανόν κάποιων ακόμη Ρώσων που θα μπορούσαν να προστεθούν στις υπάρχουσες λίστες με αυτούς στους οποίους επιβάλλονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και δέσμευση πόρων, εξήγησαν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.

Περίπου οι έξι από τις 28 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν να εξεταστεί η επιβολή νέων κυρώσεων, πέραν αυτών που ήδη τελούν σε ισχύ. Όμως άλλες κυβερνήσεις αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κατά συνέπεια, η απόφαση για την κλιμάκωση, ή μη, των κυρώσεων επαφίεται πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 18ης και 19ης Δεκεμβρίου, επέμειναν οι πηγές αυτές. Η μία διπλωματική πηγή πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε περίπτωση που η κατάσταση στην Ουκρανία επιδεινωθεί άμεσα.

Οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιώνονται από ένα εσωτερικό έγγραφο, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, και το οποίο επιδόθηκε στα κράτη μέλη από την διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ ενόψει του Συμβουλίου των υπουργών της Δευτέρας.

Το έγγραφο αναφέρει ότι οι ΥΠΕΞ θα ερωτηθούν στο Συμβούλιο σχετικά με τις διάφορες επιλογές που προτείνονται για την επιβολή περαιτέρω ή νέων κυρώσεων, αλλά και ότι θα εξεταστεί ο ρόλος που θα κληθούν να διαδραματίσουν στην περίπτωση που υπάρξει «συζήτηση» για αυτό από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων.

Σε μια ομιλία της στη Λετονία χθες Πέμπτη, η Μογκερίνι αναφέρθηκε στην τριπλή στρατηγική της ΕΕ έναντι της Ρωσίας και των αυτονομιστών, που προβλέπει τη συνέχιση της άσκησης οικονομικών πιέσεων, την διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και τη συνέχιση της υποστήριξης στην Ουκρανία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ