Γερμανοί Σοφοί: “Ψαλίδι” στους στόχους ανάπτυξης

Γερμανοί Σοφοί: “Ψαλίδι” στους στόχους ανάπτυξης

Το συμβούλιο των ανεξάρτητων οικονομικών συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης προχώρησε σε σημαντική υποβάθμιση των προβλέψεων ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, ασκώντας όμως, παράλληλα δριμύτατη κριτική στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το πρόγραμμα αγοράς τίτλων.

Στην ετήσια έκθεση τους, οι οικονομολόγοι που είναι γνωστοί και ως “Σοφοί” στη Γερμανία, υποβαθμίζουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 1,2% για το 2014 έναντι αρχικής πρόβλεψης το 1,9% λόγω “κρίσεων στο εξωτερικό και μη ευνοϊκών εξελίξεων στην ευρωζώνη”. Για τον επόμενο χρόνο, προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης του γερμανικού ΑΕΠ της τάξεως του 1%. Η επιτροπή των Σοφών όμως, ασκεί κριτική και στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης λέγοντας πως “ήρθε η ώρα” να ακολουθήσει πολιτική πιο φιλική στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις.

Σε ότι αφορά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και στην υιοθέτηση αντισυμβατικών μέτρων, οι Γερμανοί Σοφοί δηλώνουν αντίθετοι και καλούν την ΕΚΤ να μην προχωρήσει σε σημαντική επέκταση του ισολογισμού της εάν δεν υπάρξουν περαιτέρω ενδείξεις αποπληθωρισμού.

“Από τη μία πλευρά, ο χρηματοοικονομικός κλάδος οδηγείται στην ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου λόγω των χαμηλών επιτοκίων και από την άλλη, λόγω της αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ μπορεί να ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων και προσαρμογής” αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: euro2day.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Νέο ψαλίδι 10% στις επικουρικές συντάξεις

ΒΙΝΤΕΟ-Βρούτσης: Προσωπικές οι απόψεις του κ. Σπυρόπουλου για σύνδεση της περίθαλψης με τα ένσημα

Η κρυφή ευκαιρία της ρύθμισης για χρέη στις εφορίες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ