Η ώρα της αλήθειας για τη Rosetta

Η ώρα της αλήθειας για τη Rosetta

Η ώρα έφτασε για την πρώτη ιστορική απόπειρα προσεδάφισης ανθρώπινου κατασκευάσματος σε κομήτη. Ο λόγος για την μη επανδρωμένη αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) που θα απελευθερώσει το ρομποτικό σκάφος – εργαστήριο, Φιλέας (Philae) στον κινούμενο κομήτη 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο.

Το σημείο που έχει επιλεγεί για την προσεδάφισης έλαβε το όνομα Αγκιλκία, από ένα νησί του Νείλου. Σε περίπτωση που η έκβαση της επιχείρησης είναι θετική θα πρόκειται για ένα κοσμοϊστορικό επίτευγμα, καθώς ο κομήτης με την παγωμένη επιφάνεια βρίσκεται μισό δισεκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη και η επιφάνειά του είναι ιδιαιτέρως ανώμαλη.

Ο κομήτης φέρει το όνομα των δύο ουκρανών αστρονόμων που πρώτοι τον εντόπισαν το 1969.  Οι φωτογραφίες που έχει τραβήξει ως τώρα η «Ροζέτα», η οποία έφθασε στον 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο στις 6 Αυγούστου 2014, δείχνουν ότι ο κομήτης, συνολικού μήκους περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, έχει περίεργο σχήμα, αποτελούμενος από δύο ξεχωριστούς «λοβούς» ενωμένους μεταξύ τους με ένα λεπτό «λαιμό».

Ο αποχωρισμός του βάρους 100 κιλών Philae από το τριών τόνων σκάφος Rosetta (που είχε εκτοξευτεί το 2004) θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί ώρα Ελλάδος της Τετάρτης και ενώ θα βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τον κομήτη.

Ο Φιλέας θα αρχίσει να κατεβαίνει αργά και, αν όλα πάνε καλά, η προσεδάφιση στον κομήτη θα γίνει μετά από επτά ώρες, δηλαδή στις 17:30 ώρα Ελλάδος. Το ραδιοσήμα που θα επιβεβαιώνει την επιτυχία, θα φθάσει στη Γη μετά από μισή ώρα.

Πενήντα εταιρείες από 14 ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ, καθώς και προσωπικό 200 ατόμων, συνέβαλαν για να υλοποιηθεί η φιλόδοξη αποστολή. Η όλη επιχείρηση, που έχει κοστίσει ως τώρα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ, κατευθύνεται από το κέντρο ελέγχου της ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας.

Αν αποτύχει η πρώτη προσπάθεια, θα γίνει μια δεύτερη απόπειρα προσεδάφισης σε λίγες εβδομάδες. Οι μηχανικοί της αποστολής δίνουν 70% πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής.

Πηγή: econews.gr

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ