Στάινμαγερ: Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοβαρή

Στάινμαγερ: Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι σοβαρή

Στρατιωτικές ενισχύσεις σε βαρέα όπλα κατευθύνονταν σήμερα προς το Ντονέτσκ, την επομένη της έκκλησης που απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να εμποδίσει την αποστολή ενισχύσεων, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ, χαρακτήρισε σήμερα “σοβαρή” την κατάσταση στην Ουκρανία και κάλεσε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που βρίσκονται στην ανατολική Ουκρανία είδαν φάλαγγα από έξι άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα οχήματα να κινούνται στην περιοχή του Σαχτάρσκ επί της οδικής αρτηρίας που οδηγεί στο Ντονέτσκ. Στο ύψος της Μακίφκα, οι δημοσιογράφοι είδαν φάλαγγα 15 φορτηγών χωρίς πινακίδες, το καθένα από τα οποία μετέφερε ένα κανόνι των 122 mm, να κατευθύνεται προς το Ντονέτσκ, όπου πυρά πυροβολικού ακούγονταν και την περασμένη νύκτα.

Η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώθηκε ξαφνικά μετά τις εκλογές της 2ας Νοεμβρίου στις περιοχές των αυτονομιστών, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση τις ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν τον Σεπτέμβριο από το Κίεβο και τους φιλορώσους αυτονομιστές υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ και της Μόσχας.

“Δυστυχώς, η κατάσταση είναι και πάλι σοβαρή. Τώρα θεωρώ ότι πρέπει να καλέσουμε όλους όσοι εμπλέκονται στη σύρραξη, καθώς και τη ρωσική πλευρά, να επιστρέψουν στους όρους του πρωτοκόλλου του Μινσκ”, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καζακστάν, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, προσθέτοντας ότι προτίθεται, μετά την επιστροφή του απόψε στο Βερολίνο, να συζητήσει το θέμα με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε χθες τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την ανατολική Ουκρανία και να εμποδίσει την άφιξη νέων στρατιωτικών ενισχύσεων, κρίνοντας “πολύ ανησυχητική” την παρουσία των τανκς που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε επίσης χθες ανησυχία για την κλιμάκωση των συγκρούσεων στις περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών υπενθυμίζοντας ότι κάθε απόπειρα των ανταρτών να καταλάβουν περισσότερα εδάφη θα συνιστά “κατάφωρη παραβίαση” των συμφωνιών εκεχειρίας.

 

Διαβάστε επίσης:

Sunday Times: Ο Ιησούς ήταν παντρεμένος με την Μαγδαληνή και είχε δύο παιδιά

Ο Τσόρτσιλ ζητούσε ρίψη ατομικής βόμβας στη Σοβιετική Ένωση

Τουρκία-“Αν χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής”

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ