Γερμανία-Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ

Γερμανία-Ο Σόιμπλε ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ

 

Σχέδιο επιπρόσθετων επενδύσεων ύψους 10 δις ευρώ, για την τριετία 2016-18, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται εφόσον οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν περαιτέρω.

“Θα προτείνω στην κυβέρνηση να θέσουμε σε εφαρμογή επιπρόσθετες δημόσιες επενδύσεις μέχρι το 2018, πέραν από αυτών που προβλέπονταν μέχρι σήμερα στο πλαίσιο της συμφωνίας συγκρότησης της κυβέρνησης συνασπισμού”, είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

“Εφόσον οι πολιτικοί κίνδυνοι δεν επιδεινωθούν, μπορούμε να παραμείνουμε στο δρόμο της ανάπτυξης, παρά την πρόσφατη αποδυνάμωση”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, το ποσό των 10 δισ. ευρώ μπορεί να βρεθεί “με αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία”. Ο Γερμανός υπουργός διαβεβαίωσε ότι αυτές οι επιπρόσθετες δαπάνες δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να θέσουν σε κίνδυνο τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού της χώρας από το 2015 και μετά.

“Θα μπορούμε από το 2015 να αυξήσουμε τις δαπάνες, ανάλογα με την αύξηση των εσόδων. Έτσι, έχουμε περιθώριο να ελιχθούμε”, εξήγησε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή η δυνατότητα προβλέπεται στη συμφωνία που υπέγραψαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Όταν ρωτήθηκε πού θα διατεθούν αυτά τα επιπρόσθετα ποσά, ο Σόιμπλε αναφέρθηκε στην “ενίσχυση των οικονομικών των δήμων και των κοινοτήτων” που θα επιτρέψει τις επενδύσεις στις κατασκευές, “την έρευνα και την εκπαίδευση” τις οποίες χαρακτήρισε “προτεραιότητα” του Βερολίνου αλλά και τις “υποδομές στον τομέα των μεταφορών”, κυρίως στους σιδηροδρόμους για τους οποίους οι δαπάνες “θα αυξηθούν σημαντικά”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ