Βρετανός δημοσιογράφος: Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά

Βρετανός δημοσιογράφος: Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά

«Τα βρετανικά μουσεία πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Ο ιμπεριαλισμός της τέχνης είναι πια νεκρός. Δεν μπορούν πλέον να διατηρούν τους θησαυρούς της τέχνης που αποκτήθηκαν πριν από πολύ καιρό κάτω από αμφίβολες συνθήκες».

Τα παραπάνω γράφει ο Βρετανός δημοσιογράφος και κριτικός τέχνης, Jonathan Jones, σε blog που διατηρεί στον ιστότοπο του Guardian. Στο εν λόγω άρθρο με τίτλο «Γιατί η Βρετανία πρέπει να δώσει πίσω τα λάφυρά της», αναλύει τους λόγους για τους οποίους τα Γλυπτά του Παρθενώνα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα.

Ο δημοσιογράφος τονίζει πως τα Μάρμαρα του Παρθενώνα δεν είναι τα μόνα διαφιλονικούμενα εκθέματα στο Βρετανικό Μουσείο. «Το ίδιο ισχύει και για τα γλυπτά από το Μπενίν που απήχθησαν από την Αφρική το 1897 κατόπιν μιας τιμωρητικής επιδρομής των Βρετανών. Ολοένα και περισσότερο ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως τα μουσεία της Δύσης οικειοποιούνται τα… θαύματα του κόσμου. Στη Γαλλία, ήδη, αναπτύσσονται τέτοιες απόψεις, επομένως πρέπει κι εμείς να ακολουθήσουμε αυτόν τον μοντέρνο δρόμο».

Διαβάστε επίσης:

ΦΩΤΟ-Η… Μαρία χάραξε το άγαλμα του Αριστοτέλη

Βάζουν υποθήκη για καλύτερη ποινική μεταχείριση

Αλλαγές στα σχολεία – Λιγότερα μαθήματα, περισσότερα ενδιαφέροντα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ