ΗΠΑ-Τι έκαναν οι εγγονοί πρώην Προέδρων στις εκλογές

ΗΠΑ-Τι έκαναν οι εγγονοί πρώην Προέδρων στις εκλογές

Οι εγγονοί των πρώην Προέδρων Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ Μπους του γηραιότερου ήταν για πρώτη φορά υποψήφιοι στις χθεσινές ενδιάμεσες εκλογές.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο Κάρτερ, υποψήφιος για κυβερνήτης της Τζόρτζια, είχε κακές επιδόσεις όπως πολλοί άλλοι Δημοκρατικοί άλλωστε σε ολόκληρη τη χώρα.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικανός Τζορτζ Πρέσκοτ Μπους, φαίνεται να κερδίζει στο Τέξας την έδρα του Επιτρόπου για τη Γη.

Το όνομα Μπους παραμένει δημοφιλές στους Ρεπουμπλικανούς του Τέξας: ο προπάππους του Πρέσκοτ και συνονόματός του διετέλεσε γερουσιαστής στην έδρα του Κονέκτικατ το διάστημα 1953-1963.

Στην περίπτωση ήττας του 38χρονου Τζορτζ Πρέσκοτ, θα σπάσει μία οικογενειακή παράδοση για πρώτη φορά. Αν όμως ο Τζορτζ Πρέσκοτ νικήσει, θα είναι ο πρώτος της οικογένειας Μπους που θα εκλέγεται την πρώτη φορά που κατεβαίνει ως υποψήφιος.

Ο γιος του Τζεμπ Μπους, ανιψιός του Τζορτζ Γουόκερ κι εγγονός του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, ο οποίος είναι δικηγόρος, αναμένεται να επικρατήσει του Δημοκρατικού του αντιπάλου Τζον Κουκ.

Με καταμετρημένο το 72% των ψήφων από τις εκλογικές περιφέρειες, ο Μπους προηγείται του Κουκ με 61% έναντι 35%, σύμφωνα με το παράρτημα του NBC στο Ντάλας.

Παρότι το αξίωμα που διεκδικεί θεωρείται δευτερευούσης σημασίας και ασαφές , μία νίκη θα του άνοιγε τον δρόμο για μία πολιτική σταδιοδρομία στο Τέξας και παράλληλα θα του έδινε την ευκαιρία να επαναφέρει στο πολιτικό προσκήνιο το όνομα Μπους και να προσεγγίσει την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματος, το Tea Party.

Οι ψηφοφόροι της Τζόρτζια φαίνεται ότι ψήφισαν υπέρ της επιστροφής του Ρεπουμπλικανού κυβερνήτη στο αξίωμά του και δεν θα τον αντικαταστήσουν με τον αντίπαλό του και εγγονό του Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος διεκδίκησε την ίδια θέση που κατείχε ο παππούς του στις αρχές της δεκαετίας του 70.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Νέιθαν Ντιλ προηγείται του 39χρονου Δημοκρατικού Τζέισον Κάρτερ με 56% έναντι 41% με καταμετρημένα περίπου τα τρία τέταρτα των ψήφων, σύμφωνα με τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και Fox News.

Ο Κάρτερ ηττήθηκε παρά την αναγνωρισιμότητα του ονόματός του και τη βοήθεια που του παρείχε στην προεκλογική του εκστρατεία ο 90χρονος παππούς του.

Ο Τζίμι Κάρτερ διετέλεσε κυβερνήτης της Τζόρτζια προτού εκλεγεί πρόεδρος το 1976. Παρότι ταξιδεύει ανά τον κόσμο για την προώθηση της ειρήνης και της δημοκρατίας, στην πολιτεία απ΄όπου προέρχεται δεν είναι δημοφιλής καθώς αυτή ρέπει προς τους Ρεπουμπλικανούς.

Ο Τζέισον Κάρτερ, ο οποίος ήταν νήπιο όταν ο παππούς του κατέκτησε τον Λευκό Οίκο, είναι γερουσιαστής και για πρώτη φορά υποψήφιος για πολιτειακό αξίωμα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ