Ο Κολ επικρίνει τον Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Ο Κολ επικρίνει τον Σρέντερ για την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ

Σκληρή κριτική στον διάδοχό του, σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ασκεί μέσα από το νέο του βιβλίο ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Χέλμουτ Κολ, με αφορμή την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ ταυτόχρονα επικρίνει και τους σημερινούς ηγέτες των δυτικών χωρών, θεωρώντας τους υπεύθυνους, για την «απομόνωση» της Ρωσίας στην κρίση με την Ουκρανία.

Το βιβλίο Aus Sorge um Europa («Από αγωνία για την Ευρώπη») θα κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία την Τετάρτη, ωστόσο στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Ζονταγκστσάιτουνγκ δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματά του. Σύμφωνα με αυτά, ο Κολ ειρωνεύεται τον Σρέντερ επειδή δέχτηκε να ενταχθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη το 2001 και επειδή το 2003 συμφώνησε να επιτραπεί στη Γερμανία και τη Γαλλία να μην τηρήσουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Οι δύο αυτές χώρες βρέθηκαν έτσι να έχουν διαρκώς ετήσιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους μεγαλύτερο από το όριο του 3% που ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αυτές οι δύο αποφάσεις του Σρέντερ «ήταν από τα σοβαρότερα λάθη» που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζει ο «πατέρας» της γερμανικής επανένωσης. «Αυτό που συνέβη είναι πραγματικά αίσχος για τη γερμανική πολιτική και, ταυτοχρόνως, μια απεμπόληση της γαλλογερμανικής συνεργασίας», τονίζει ο πρώην Καγκελάριος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σε ένα κεφάλαιο του βιβλίου του όπου αναφέρεται στη Ρωσία, ο Κολ επικρίνει επίσης τους ηγέτες της Δύσης γιατί απομόνωσαν τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Θεωρεί μάλιστα «ριζοσπαστική και λυπηρή» την απόφαση των G7 να συνεδριάσουν τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς την παρουσία των Ρώσων εκπροσώπων.

Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να φροντίσουν «να μην καταστρέψουν αυτά που πετύχαμε στο παρελθόν», προειδοποιεί ο Χέλμουτ Κολ ο οποίος πρόκειται να παρουσιάσει το βιβλίο του αύριο στη Φρανκφούρτη, παρουσία και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ