Ομόλογα ηλικίας 90 ετών θα αποπληρώσει το Λονδίνο

Ομόλογα ηλικίας 90 ετών θα αποπληρώσει το Λονδίνο

 

Σε αποπληρωμή  κρατικών  ομολόγων ηλικίας σχεδόν 90 ετών θα προχωρήσει το Λονδίνο. Τα ομόλογα είχε εκδώσει το 1927 ο τότε Μέγας Θησαυροφύλακας της χώρας, Ουίνστον Τσόρτσιλ ώστε να καλύψει δάνεια που είχαν συναφθεί τον 18ο αιώνα,  κατά την περίοδο των Ναπολεόντειων Πολέμων και κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλει 218 εκατομμύρια λίρες (περίπου 277 εκατομμύρια ευρώ) στους κατόχους αυτών των ομολόγων του μεσοπολέμου τα οποία είχαν εκδοθεί  τότε με ετήσιο επιτόκιο 4%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου.  Ωστόσο  δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη  ημερομηνία  αποπληρωμής του κεφαλαίου.

Μέχρι στιγμής η βρετανική κυβέρνηση έχει πληρώσει τόκους ύψους 1,26 δισεκατομμυρίων λιρών και θεωρεί πλέον πιο επικερδές να αποπληρώσει το κεφάλαιο.

Τα ομόλογα  είχαν εκδοθεί  από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ουίνστον Τσόρτσιλ με σκοπό να πληρωθούν τα δάνεια  των  προηγούμενων ετών που είχε  λάβει το Λονδίνο. Μεταξύ αυτών των δανείων ήταν και τα “εθνικά πολεμικά ομόλογα” του 1917 με τα οποία χρηματοδοτήθηκε η βρετανική προσπάθεια κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η  κυβέρνηση  της  Βρετανίας με ομόλογα του 1927 κάλυψε ένα μέρος παλαιότερων  υποχρεώσεων, ορισμένες από τις οποίες ανάγονταν στις αρχές του 18ου αιώνα, όταν η Βρετανία χρειάστηκε να καλύψει τη χρεοκοπία της Εταιρείας Νοτίων Θαλασσών που καταστράφηκε κατά την οικονομική κρίση της λεγόμενης “Φούσκας της Νότιας Θάλασσας”.

Ένα άλλο μέρος των ομολόγων του μεσοπολέμου κάλυψε τα χρέη που είχαν συσσωρευθεί από τη χώρα κατά τους Ναπολεόντειους Πολέμους (19ος αιώνας) και τον Πόλεμο της Κριμαίας (1853-56).

Το υπουργείο θα πληρώσει τους 11.200 ιδιώτες ή εταιρείες που διακρατούν τα ομόλογα του 1927. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι κληρονόμοι των αρχικών δανειστών και διεκδικούν τουλάχιστον 10.000 λίρες (12.700 δολάρια) ο καθένας.

Το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε ότι : «η Βρετανία συνεχίζει να πληρώνει επιτόκια για τα 2 δισεκατομμύρια λίρες του χρέους που  είχαν συσσωρευτεί από τον  Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,»  «κάτι που αποτελεί  «σαφή ένδειξη των συνεπειών του πολέμου αυτού για τη χώρα μας και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που είχε στο δημόσιο χρέος».

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ