ΦΩΤΟ-Φέργκιουσον-Διαδήλωση για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού

ΦΩΤΟ-Φέργκιουσον-Διαδήλωση για τη δολοφονία του Αφροαμερικανού

 

Εκατοντάδες διαδηλωτές αψηφώντας τη βροχή συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία προς το αστυνομικό τμήμα της πόλης Φέργκιουσον στην πολιτεία Μιζούρι, καθώς άρχισε μια ακόμη ημέρα αντιρατσιστικών διαδηλώσεων με αφορμή τη δολοφονία ενός άοπλου Αφροαμερικανού από έναν λευκό αστυνομικό τον περασμένο Αύγουστο.

Ορισμένοι διαδηλωτές, φωνάζοντας συνθήματα όπως «οι ζωές των μαύρων μετρούν», προσπάθησαν να αποκλείσουν την είσοδο στο αρχηγείο της αστυνομίας και απωθήθηκαν από μονάδες αντιμετώπισης ταραχών. Εν μέσω της έντασης, μερικοί από τους διαδηλωτές άρχισαν να τραγουδούν το We Shall Overcome, τον ύμνο του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων πριν από μισόν αιώνα.

Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις μερικών διαδηλωτών έξω από το αρχηγείο, μεταξύ των οποίων ήταν ο ακτιβιστής, συγγραφέας και ακαδημαϊκός Κορνέλ Γουέστ.

Η σημερινή ημέρα, που οι διαδηλωτές αποκάλεσαν «Ηθική Δευτέρα», σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των αντιρατσιστικών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας χιλιάδων ακτιβιστών που ταξίδεψαν στο Σεντ Λούις από πολλές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για να λάβουν μέρος στο τετραήμερο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας «Ο Οκτώβρης του Φέργκιουσον». Οι χιλιάδες διαδηλωτές από την Παρασκευή έως και σήμερα συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Σεντ Λιούις για να προσελκύσουν την προσοχή της κοινής γνώμης στην αστυνομική βία κατά των μαύρων που καταγγέλλουν. Τοπικοί και εθνικοί θρησκευτικοί ηγέτες λαμβάνουν μέρος στις διαδηλώσεις εκφράζοντας την ελπίδα να δοθεί νέα ώθηση στο εθνικό κίνημα ενάντια στην αστυνομική βία.

Δυο μήνες μετά τη δολοφονία του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν από τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον, συνεχίζονται πολλές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Οι εντάσεις όμως κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά από μια ακόμη δολοφονία του επίσης 18χρονου Αφροαμερικανού Βόντεριτ Μάγερς Τζούνιορ από ένα λευκό αστυνομικό στο Σεντ Λούις στις 8 Οκτωβρίου. Περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της αστυνομίας την Κυριακή το βράδυ λίγες ώρες πριν τις συγκεντρώσεις της Δευτέρας, κοντά στο σημείο όπου ο λευκός αστυνομικός –ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας– πυροβόλησε και σκότωσε τον Μάγερς Τζούνιορ την περασμένη εβδομάδα.

Η αστυνομία είπε ότι ο 18χρονος αφροαμερικανός άνοιξε πυρ, αλλά η οικογένειά του επιμένει ότι ο νεαρός ήταν άοπλος.

Τα γεγονότα στο Φέργκιουσον έχουν προκαλέσει παγκόσμιο ενδιαφέρον όσον αφορά το ζήτημα των φυλετικών σχέσεων στις ΗΠΑ και υπενθύμισαν και άλλες υποθέσεις ρατσιστικής βίας, όπως η δολοφονία του επίσης Αφροαμερικανού εφήβου Τρέιβον Μάρτιν στη Φλόριντα το 2012.

 

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Σεντ Λούις-17 συλλήψεις στην αντιρατσιστική διαδήλωση

Η αστυνομική βία βγάζει στο δρόμο τους Αμερικανούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ