Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ-Σουηδίας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

Διπλωματικό επεισόδιο Ισραήλ-Σουηδίας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης

 

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επέκρινε με σφοδρότητα την απόφαση της νέας κυβέρνησης της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε ότι ο πρεσβευτής της Σουηδίας πρόκειται να κληθεί στο γραφείο του στην Ιερουσαλήμ αύριο Δευτέρα για να του επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Στέφαν Λεβέν ανακοίνωσε την διπλωματική αυτή κίνηση την Παρασκευή, κατά την παρουσίαση της κυβέρνησής του και του πολιτικού του προγράμματος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Λίμπερμαν ανέφερε ειρωνικά σε μια ανακοίνωσή του πως φαίνεται ότι ο Λεβέν δεν είχε αρκετό καιρό στη διάθεσή του για να μελετήσει την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, η οποία κρατάει δεκαετίες. Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση «οφείλει να καταλάβει ότι καμιά διακήρυξη και κανένα μέτρο που λαμβάνει ένας εξωτερικός παράγων δεν μπορεί να αποτελέσει υποκατάστατο για τις άμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα μέρη» της σύγκρουσης.

Μια πλειάδα Παλαιστίνιων αξιωματούχων χαιρέτισε την ανακοίνωση της Στοκχόλμης. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς είπε χθες πως ελπίζει ότι ο κόσμος θα μιμηθεί το παράδειγμα της Σουηδίας, κάνοντας λόγο για ένα «σπουδαίο», «έντιμο» και «τολμηρό βήμα».

Ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ Ριάντ αλ Μάλκι ευχαρίστησε τη Σουηδία διότι υποστηρίζει το «νόμιμο δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και ένα ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος», καλώντας και τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη.

Αντιθέτως στην Ουάσινγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι αποκάλεσε την κίνηση «πρόωρη». «Ασφαλώς υποστηρίζουμε την εγκαθίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο διαμέσου διαπραγματεύσεων», είπε η εκπρόσωπος της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Η Σουηδία έγινε το πρώτο κράτος που αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ενώ ανήκει ταυτόχρονα στην ΕΕ. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία την έχουν ήδη αναγνωρίσει, αλλά πριν ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ταχθεί έπειτα από ψηφοφορία το 2012 υπέρ του να χορηγηθεί στην Παλαιστίνη καθεστώς «κράτους-μη μέλους παρατηρητή», αφού η πλήρης ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους απετράπη το 2011 από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ