Κοινό μέτωπο Γαλλίας-Ιταλίας κατά του Βερολίνου

Κοινό μέτωπο Γαλλίας-Ιταλίας κατά του Βερολίνου

 

«Συμπαρατάσσομαι με την Γαλλία, οι χώρες δεν μπορούν να τυχαίνουν ίδιας μεταχείρισης με τα μαθητούδια», δήλωσε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Σέβομαι την απόφαση μιας φίλης και ελεύθερης χώρας όπως είναι η Γαλλία, κανείς δεν πρέπει να μεταχειρίζεται τις άλλες χώρες σαν να είναι μαθητές», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Εγώ είμαι με το μέρος του Φρανσουά Ολάντ και του Μανουέλ Βαλς», πρόσθεσε ο Ρέντσι.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα του πρόκειται να τηρήσει το 2014 το όριο 3% στον λόγο δημοσίου ελλείμματος προς ΑΕΠ, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπενθυμίζουμε ότι κάτω από την πίεση της ΕΕ, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες ένα σχέδιο προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπή των δημοσίων δαπανών κατά 50 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη τριετία. Το Παρίσι αρνήθηκε όμως να προχωρήσει πιο γρήγορα σε αυτές τις περικοπές, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει η εύθραυστη γαλλική οικονομία και κήρυξε την ανεξαρτησία της από το καθεστώς λιτότητας που ισχύει σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπήρξαν, ωστόσο, δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης.

 «Χωρίς να αρνείται τις δημοσιονομικές της ευθύνες, η κυβέρνηση απορρίπτει τη λιτότητα», τονίζεται σε ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης.

Η τακτική αυτή έφερε το Παρίσι σε αντιπαράθεση με τους βασικούς εταίρους του στην ευρωζώνη, και κυρίως με το Βερολίνο, που επισημαίνουν ότι η Γαλλία ζητά ειδική μεταχείριση, τη στιγμή που χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία κατάφεραν να «νοικοκυρέψουν» τα οικονομικά τους. Την ίδια στιγμή, όμως, οι επικριτές του Ολάντ στη Γαλλία τον κατηγορούν ότι επιβάλλει υπερβολική λιτότητα, καθώς οι περικοπές των δαπανών θα γίνουν στην υγεία, στα οικογενειακά επιδόματα, στην πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων και σε άλλους τομείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Αναφορά για τζιχαντιστές στην Ελλάδα

ΒΙΝΤΕΟ-Άγριο ξύλο ανάμεσα σε Αλβανούς βουλευτές

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες

Die Presse: Ο Ντράγκι θέλει να αγοράσει “ελληνικά σκουπίδια”

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ