Οι Βρετανοί βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές

Οι Βρετανοί βομβαρδίζουν τους τζιχαντιστές

Μαχητικά της βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF) πέταξαν πάνω από το Ιράκ, έτοιμα να πλήξουν θέσεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, λιγότερο από 24 ώρες μετά το πράσινο φως που έδωσε το βρετανικό κοινοβούλιο σε αεροπορικά πλήγματα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Τα αεροσκάφη, τύπου Tornado GR4 που εκτοξεύθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, “ίπτανται πάνω από το Ιράκ και είναι έτοιμα να χρησιμοποιηθούν σε ρόλο μάχης” αν αναγνωριστούν στόχοι, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Οι βρετανικές αρχές έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα σήμερα εικόνες που δείχνουν τα βαριά οπλισμένα Tornado την ώρα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν από το Ακρωτήρι, πριν από την έναρξη της αποστολής, όπως και ενός αεροπλάνου ανεφοδιασμού.

Η επιχείρηση αυτή ακολουθεί την υιοθέτηση, χθες, από τους βρετανούς βουλευτές, που συμμετείχαν σε έκτακτη σύνοδο του κοινοβουλίου, μίας πρότασης της κυβέρνησης που εντάσσει το Ηνωμένο Βασίλειο στον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό ο οποίος μάχεται, υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το κείμενο εξουσιοδοτεί την “προσφυγή σε αεροπορικά πλήγματα” στο Ιράκ αλλά αναφέρει πως το Λονδίνο “δεν θα αναπτύξει κανέναν βρετανό στρατιώτη στις ζώνες των μαχών”.

Έξι βομβαρδιστικά Tornado της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας που σταθμεύουν στην Κύπρο, είναι πιθανό να συμβάλουν στις επιδρομές, σύμφωνα με βρετανούς αξιωματούχους. Τα αεροσκάφη, που είναι εφοδιασμένα με βόμβες καθοδήγησης λέιζερ και πυραύλους, πραγματοποιούσαν έως τώρα αναγνωριστικές επιχειρήσεις.

“Είμαστε (στο Ιράκ) για να συνεισφέρουμε στον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους” και να “βοηθήσουμε να διευθετηθεί το πρόβλημα που θέτει αυτή η φρικώδης τρομοκρατική οργάνωση”, δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ντίτκοτ, δυτικά του Λονδίνου.

Εκτός από τα Tornado, η RAF διαθέτει επίσης στην περιοχή ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος RC-135 Rivet Joint το οποίο αναμένεται να εντείνει τις επιχειρήσεις του για τον εντοπισμό πιθανών στόχων.

“Υπάρχουν κινητοί στόχοι, φάλαγγες μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που μπορούμε να αναγνωρίσουμε με μία επιτήρηση την οποία θα εντείνουμε”, εξήγησε ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον.

 

Διαβάστε επίσης:

Νέες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών

Οι Βέλγοι στέλνουν έξι F-16 εναντίον των τζιχαντιστών

ΒΙΝΤΕΟ-Κωνσταντινούπολη-Οπαδοί των τζιχαντιστών επιτέθηκαν σε φοιτητές

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ