Εμίρης του Κατάρ: Δεν χρηματοδοτούμε εξτρεμιστές

Εμίρης του Κατάρ: Δεν χρηματοδοτούμε εξτρεμιστές

Ο εμίρης του Κατάρ αρνήθηκε ότι η χώρα του χρηματοδοτεί εξτρεμιστικές οργανώσεις και δήλωσε τη σταθερή και μακροχρόνια δέσμευσή του στον συνασπισμό που διεξάγει τις αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

“Δεν χρηματοδοτούμε εξτρεμιστές”, δήλωσε ο Σεΐχης Ταμίμ Μπεν Χαμάντ αλ-Θάνι σε συνέντευξη που μεταδόθηκε χθες βράδυ από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. “Αν μιλάτε για κάποια κινήματα στη Συρία και το Ιράκ, όλοι μας τα θεωρούμε τρομοκρατικά κινήματα”.

Ωστόσο “δεν θα δεχτούμε” να μπουν όλες οι ισλαμικές οργανώσεις στο ίδιο τσουβάλι, πρόσθεσε ο εμίρης αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό της “τρομοκρατικής” οργάνωσης που έχει δοθεί στη Μουσουλμανική Αδελφότητα και στην παλαιστινιακή Χαμάς.

Σύμφωνα με τον 34χρονο εμίρη, θα ήταν “μεγάλο λάθος” να χαρακτηριστούν “εξτρεμιστικά” όλα τα ισλαμικά κινήματα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. 

Το Κατάρ, το μικρό αλλά πλουσιότατο σε φυσικό αέριο εμιράτο, κατηγορήθηκε κατά το παρελθόν για χρηματοδότηση και υποστήριξη ριζοσπαστικών σουνιτικών οργανώσεων, κυρίως της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, μετά τις εξεγέρσεις της “αραβικής άνοιξης” το 2011.

Σήμερα ανήκει στις πέντε αραβικές χώρες που μετέχουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις τις οποίες άρχισε την περασμένη Τρίτη η Ουάσινγκτον κατά του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συνεχίζουν παράλληλα τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ.

Αντίθετα με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Ιορδανία, το Κατάρ τηρεί σιωπή όσον αφορά τη συμμετοχή του. Φιλοξενεί ωστόσο μια από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βάσεις στη Μέση Ανατολή. “Οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, μας ζήτησαν αν μπορούσαμε να μετάσχουμε (στον συνασπισμό) και το κάναμε”, δήλωσε ο σεΐχης Ταμίμ προσθέτοντας ότι το Κατάρ και οι άλλες χώρες που μετέχουν στον συνασπισμό αυτό “θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα”.

Ο εμίρης δήλωσε σαφώς ότι ο βραχυπρόθεσμος και μεσοπρόθεσμος στόχος του Κατάρ είναι, όπως και των εταίρων του, “η απαλλαγή από τα τρομοκρατικά κινήματα” στη Συρία αλλά ότι πιο μακροπρόθεσμα θα πρέπει να είναι η επίθεση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ. “Η κύρια αιτία όλων αυτών είναι το καθεστώς στη Συρία και το καθεστώς αυτό πρέπει να τιμωρηθεί”, δήλωσε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ