Χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα

Χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα

Καίριο χτύπημα στο οργανωμένο έγκλημα, κατάφεραν οι αστυνομικές αρχές της Ευρώπης, με την μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κοινή αστυνομική επιχείρηση, με τον συντονισμό της EUROPOL, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Αστυνομία.

Η επιχείρηση, η οποία έφερε την κωδική ονομασία «Αρχιμήδης», πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 15 έως 23 Σεπτεμβρίου 2014, με την συμμετοχή και των 28 χωρών της Ε.Ε., καθώς και χωρών εκτός Ε.Ε. και συγκεκριμένα της Αυστραλίας, της Κολομβίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Ελβετίας και των Η.Π.Α.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών, της οργανωμένης παράνομης μετανάστευσης, με τη χρήση πλαστών ή κλεμμένων εγγράφων, καθώς και της απάτης, με τη χρήση πιστωτικών καρτών, μέσω διαδικτύου.

Στο παραπάνω διάστημα πραγματοποιήθηκαν εξονυχιστικοί έλεγχοι των αστυνομικών αρχών σε εκατοντάδες σημεία, (αεροδρόμια, σημεία συνοριακού ελέγχου, λιμάνια), αλλά και περιοχές αστικών κέντρων που θεωρούνται εστίες παραβατικότητας, όπως αυτά καταδείχτηκαν μέσα από την Αξιολόγηση Απειλής για το Σοβαρό και Οργανωμένο Έγκλημα στην Ε.Ε. (Serious and Organised Crime Threat Assessment – SOCTA), καθώς και άλλα συναφή πληροφοριακά δεδομένα.

 Τα συνολικά αποτελέσματα της αστυνομικής επιχείρησης «Αρχιμήδης» έχουν ως εξής:

 • Συνελήφθησαν 1027 άτομα, μεταξύ των οποίων 170 διακινητές παράνομων μεταναστών

• Κατασχέθηκαν 599 κιλά κοκαΐνης, 200 κιλά ηρωίνης και 1,3 τόνοι κάνναβης

• Διασώθηκαν 30 παιδιά από κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων

Ο διευθυντής της EUROPOL, Rob Wainwright, σχετικά με τις δράσεις των αστυνομιών δήλωσε:

«Η Επιχείρηση Αρχιμήδης αποτελεί ορόσημο στις προσπάθειες των Αρχών επιβολής του Νόμου να παρέχουν συντονισμένη δράση κατά των ομάδων οργανωμένου εγκλήματος στην Ευρώπη».

Ανέφερε, επίσης, ότι, «αυτή την εβδομάδα, καθώς οι Αρχηγοί από τις Αστυνομίες των Ευρωπαϊκών χωρών βρίσκονται στην έδρα της Europol στη Χάγη, για την ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, θα εστιάσουμε στο πως θα συνδυάσουμε και θα εφαρμόσουμε τις δυνάμεις μας με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να εξαρθρώσουμε ακόμα περισσότερες εγκληματικές οργανώσεις που απειλούν την ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας».

 Στην ετήσια Σύνοδο Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Αστυνομιών, στη Χάγη, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της επιχείρησης, η Ελληνική Αστυνομία εκπροσωπήθηκε από τον Υπαρχηγό του Σώματος, Αντιστράτηγο Σπυρίδωνα Παπασπύρου.

 Όσον αφορά στην Ελληνική Αστυνομία, συμμετείχε στην κοινή Πανευρωπαϊκή Επιχείρηση «Αρχιμήδης», με τέσσερις δράσεις που αφορούν:

-την διακίνηση κοκαΐνης,

-την διακίνηση συνθετικών ναρκωτικών,

-την οργανωμένη διακίνηση αλλοδαπών από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της Ε.Ε. και

-απάτες μέσω διαδικτύου.

 Οι δράσεις, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που εκπονήθηκε, αναπτύχθηκαν σε δύο αεροδρόμια και συγκεκριμένα στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στον Διεθνή Κρατικό Αερολιμένα Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», κατά το διάστημα από 17-23 Σεπτεμβρίου.

 Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι σε περισσότερα από 450 άτομα, συνελήφθησαν συνολικά 13 άτομα και κατασχέθηκαν ποσότητες ναρκωτικών διαφόρων τύπων, καθώς επίσης και συνολικά 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες που ήταν πλαστά, κλεμμένα ή ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα.

 Επίσης κατασχέθηκαν:

 • 64 κιλά ακατέργαστης κάνναβης.

• Μικροποσότητες συνθετικών ναρκωτικών και

• Κοκαΐνη βάρους 1.376 γραμμάριων και λευκή σκόνη, αμφεταμινικού τύπου, βάρους 608 γραμμαρίων.

Στο τομέα της παράνομης μετανάστευσης από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν, συνολικά, 11 αλλοδαποί υπήκοοι διαφόρων χωρών οι οποίοι κάνοντας χρήση κλεμμένων ή πλαστών ταξιδιωτικών ή δημοσίων εγγράφων επιχείρησαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα μας με προορισμό άλλες χώρες της Ε.Ε. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 111 ταξιδιωτικά έγγραφα και ταυτότητες, πλαστά, ή κλεμμένα ή τρίτων προσώπων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ