Τουρκία-Επιστροφή της μαντίλας στα σχολεία

Η Τουρκία επιτρέπει την ισλαμική μαντίλα στα σχολεία

Η Τουρκία ήρε την απαγόρευση της χρήσης ισλαμικής μαντίλας (χιτζάμπ) στα σχολεία επιτρέποντας έτσι στα κορίτσια από την πέμπτη δημοτικού (δηλαδή από τα 10 τους χρόνια) και μετά να καλύπτουν το κεφάλι τους.

Η κυβέρνηση, που έχει τις ρίζες της στο πολιτικό Ισλάμ, έχει ήδη άρει την απαγόρευση της χρήσης θρησκευτικών συμβόλων για τις φοιτήτριες πανεπιστημίου και τις γυναίκες που εργάζονται στο δημόσιο.

“Οι μαθήτριές μας αδημονούσαν” για την άρση της απαγόρευσης, δήλωσε αργά χθες το βράδυ ο Μπουλέντ Αρίντς, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης ύστερα από τη σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

“Από την πέμπτη δημοτικού, η κάθε μαθήτρια μπορεί να ασκεί” το δικαίωμα αυτό, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο υπουργός Παιδείας Νάμπι Αβτσί, σύμφωνα με το CNN Türk.

Σύμφωνα με τις ισλαμικές παραδόσεις, τα κορίτσια πρέπει να αρχίσουν να καλύπτουν το κεφάλι τους όταν μπουν στην εφηβεία.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ήρε την απαγόρευση της χρήσης χιτζάμπ στον δημόσιο τομέα και στα κρατικά πανεπιστήμια το 2013 ύστερα από χρόνια πιέσεων από τους υποστηρικτές της. Η απαγόρευση εθεωρείτο παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, ακόμη κι από Τούρκους οπαδούς του κοσμικού κράτους.

Το νέο μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο μίας ευρύτερης αναθεώρησης του εκπαιδευτικού συστήματος που περιλαμβάνει τον σχεδόν διπλασιασμό του αριθμού των θρησκευτικών σχολείων στη χώρα την τελευταία πενταετία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ