HRW: “Εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη”

HRW: “Εγκλήματα πολέμου στη Λιβύη”

H οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε σήμερα τους Λίβυους παραστρατιωτικούς ότι εξαπέλυσαν επιθέσεις που μπορούν να θεωρηθούν «εγκλήματα πολέμου» εναντίον αμάχων στις συγκρούσεις που διήρκησαν 5 εβδομάδες στην Τρίπολη.

Από τα μέσα Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου, αντίπαλες παραστρατιωτικές ομάδες συγκρούστηκαν με στόχο τον έλεγχο της πρωτεύουσας της χώρας Λιβύης και κυρίως του διεθνούς αεροδρομίου.

Οι παραστρατιωτικές ομάδες «εξαπέλυσαν επιθέσεις εναντίον των πολιτών και υποδομών πολιτικού χαρακτήρα, οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου» ανέφερε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το HRW, οι παραστρατιωτικές ομάδες συνέλαβαν πολίτες και λεηλάτησαν, πυρπόλησαν ή κατέστρεψαν περιουσίες ιδιωτών.

«Οι διοικητές (των παραστρατιωτικών ομάδων) από τις δύο πλευρές πρέπει να περιορίσουν τις δυνάμεις τους και να βάλουν ένα τέλος στον κύκλο των παραβιάσεων αλλιώς θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή ενδεχόμενων κυρώσεων και διεθνών διώξεων» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση η Σάρα Λια Ουίτσον, διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική.

«Όλες οι πλευρές της διένεξης, όπως και η κυβέρνηση της Λιβύης πρέπει να σεβαστούν την υποχρέωσή τους να προστατεύσουν τους πολίτες (. . .) και να φροντίσουν να λογοδοτήσουν οι δυνάμεις τους που είναι υπεύθυνες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν» προσέθεσε η ίδια.

Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγορεί κυρίως τους πολιτοφύλακες ότι «ανοίγουν αδιακρίτως πυρ» προκαλώντας θύματα μεταξύ των αμάχων.

Αφού επικράτησαν στην Τρίπολη, οι πολιτοφύλακες της Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης) «διέπραξαν άλλες παραβιάσεις, εναντίον δημοσιογράφων, κυβερνητικών αξιωματούχων και απλών πολιτών που θεώρησαν ύποπτους ότι στήριξαν ή εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους» στους αντιπάλους τους, προσέθεσε το Παρατηρητήριο.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολόγισε την περασμένη εβδομάδα τον αριθμό των Λιβύων που έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των μαχών σε 100.000 και σε 150.000 εκείνους που έχουν εγκαταλείψει την χώρα, περιλαμβανομένων πολλών ξένων εργαζομένων, από τα μέσα Μαΐου έως τα τέλη Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ